För två år sedan konstaterade Lapplands kommunalförbund att mer än hälften av direktupphandlingarna inte genomförts i enlighet med inköpspolicyn. Trots kända brister har ingen reagerat på slarvet kring inköpen från Educ.
NSD har berättat om inköpen för miljoner som brutit mot skolan egen inköpspolicy och sannolikt strider mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Papper som måste sparas finns inte, och inga andra företag hade chansen att leverera varorna.
Enligt inköpspolicyn ska anställda med beställaransvar vara certifierade, det vill säga ha utbildats för arbetsuppgifterna och därigenom fått grundläggande kunskaper om LOU. Läraren som beställt varor från Educ gick beställarutbildningen först i maj 2015 – flera år efter att affärerna började.
NSD pratar kort med den programansvarige läraren som menar att ansvaret för inköpen ligger hos rektorn och gymnasiechefen Bert-Olov Ström.
– Det här får du ta med mina chefer. Jag är ju bara en simpel lärare, jag får inte köpa något. Det är ledningen som tar beslut. Jag är bara med och föreslår vad vi vill ha, önskar. Det är ju som att du beställer av jultomten.
Den som godkänner fakturor ska vara certifierad inköpare. Inom LKF är det vanligtvis mellanchefer - exempelvis rektorer - och högre chefer. Det är i synnerhet beställarna som ska sköta dokumentationen kring inköp, men det är inköparna som ansvarar för att det finns en fungerande dokumentationsrutin på enheten.
Den rektor som godkänt de allra flesta fakturorna från Educ, Pia Syväjärvi, hade inte tillträtt sin tjänst under 2012 då skolan ansökte om bidrag från LKAB, utan tog enligt egen uppgift över ansvaret för el- och energiprogrammet 2013. Hon skriver i ett mail till NSD att hon inte vill kommentera inköpen innan den utredning som pågår är färdig.
Det är oklart vem som var ansvarig rektor under 2012 då skolan sökte och fick pengar från LKAB och började handla med Educ. Enligt Bert-Olov Ström heter den rektor som ansvarade för kontot dit LKAB-pengarna betalades in Jeanette Björkenvall.
Men hon skriver i ett mail till NSD att det genomfördes en organisationsförändring under 2012 och att en annan rektor tog över el- och energiprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan. "Jag tar endast ansvar för inköp år 2011", skriver hon vidare.
Enligt hennes anteckningar kunde bara två företag leverera den utrustning som skolan behövde köpa in med anledning av den nya gymnasiereformen. Hon skriver att Educ "ersatte" Microsupport, det företag skolan ville köpa utrustningen av.
Det företaget gick dock i konkurs innan det hann bli någon affär. "På grund av den snabba gymnasiereformändringen så gjordes ingen upphandling utan vi jämförde prisuppgifter med de leverantörer som vid detta tillfälle kunde leverera", skriver Jeanette Björkenvall.
NSD har begärt ut skriftlig dokumentation som möjligen skulle kunna bringa klarhet i hur affärerna med Educ började, men någon sådan har vi inte fått ut. Enligt inköpspolicyn ska ramavtal och upphandlingar över direktupphandlingsgränsen handläggas av förbundets upphandlingssamordnare eller controller. Varför det inte skett här är ännu oklart.