Hundskådisarna i Åsa Larssons filmer

I februari börjar inspelningarna av andra och tredje Åsa Larsson böckerna. Nu tillsätter man rollistan med de fyrfota karaktärerna.

SNORVALPEN. Veronica Lanttos hund Pikku spelade huvudkaraktären Rebecka Martinssons hund Snorvalpen under inspelningarna i somras.

SNORVALPEN. Veronica Lanttos hund Pikku spelade huvudkaraktären Rebecka Martinssons hund Snorvalpen under inspelningarna i somras.

Foto: Privat

KIRUNA2016-01-25 17:27

Hundarna har stor betydelse i filmatiseringarna av Åsa Larssons böcker.

– De handlar ju om Kiruna och i Kiruna har man mycket hundar. Flera hundar spelar karaktärer och har skådespelarnamn - en heter Tintin och en heter Vera, säger Yana Mangi som ansvarar för castingen av hundar för filmbolaget Yellow Bird.

I februari börjar inspelningarna av andra och tredje Åsa Larsson-böckerna. Man kommer vara i både Kiruna och Luleå och det är främst vinterscener som ska spelas in.

Yana Mangi har nu fem hundroller som ska tillsättas, bland annat en polishund. Det viktigaste hos en hundskådis är att den kan gå med en annan förare, berättar hon.

– Den ska kunna lämna husse eller matte och ändå vara en glad hund och göra sina uppgifter. De måste också vara snälla och vänliga och får inte ha någon form av aggressivitet.

Hundarna måste även kunna interagera med andra hundar, utan att bli aggressiva.

Behöver de vara stresståliga?

– Det tar alltid sådan tid på filminspelningar med omtagningar, det är mycket väntan. Så de får inte stressa upp sig däremellan och måste ha tålamod.

Under inspelningarna blir det mycket hundgodis för att få hunden att till exempel gå åt ett håll. Men det gäller också att vara påhittig och hitta andra sätt, eftersom det inte heller får låta.

– Med människa kan säga att ”kom igen nu, det är bara en scen kvar”. Men hundar agerar efter positiv drivkraft, så man måste hela tiden berömma dem. Förra året sommaren hade vi en hund som skulle skälla, men som inte orkade göra det mer. Då fick jag hänga på mig ett vitt lakan och hoppa runt så att den kunde skälla åt mig, säger Yana Mangi.

Veronica Lanttos hund Pikku spelade huvudkaraktären Rebecka Martinssons hund Snorvalpen under inspelningarna i somras. Då var han bara åtta veckor gammal och hans roll bestod i att spela just en valp.

– Det var riktigt kul. Han fick så mycket uppmärksamhet - han blev verkligen behandlad som en filmstjärna, säger Veronica Lantto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om