– Jag kommer för fisket och för att träffa kompisar. Man snackar med många, folk stannar ju till när de känner igen en, säger Hans Andersson.
NSD träffar ett gäng pimpelfiskare på isen under lördagen, den första dagen på den sex veckor långa fiskesäsongen vid Rautasjaure. Alla är nöjda med fisket.
NSD vittna om att det inte bara finns röding i sjön utan också öring. Helgens fina väder - ingen blåst, någon plusgrad och lite sol - gör också sitt för att hålla pimpelfiskarna på glatt humör.
Det här är femte gången Hans Andersson fiskar på Rautasjaure under premiärhelgen. I år delar han ark med pappa Åke Andersson. Både far och son Andersson är erfarna fiskare.
– Jag fiskar året om, varje månad, säger Hans Andersson.
Hur nappar det här då?
– Bra, bäst om mornarna. Då kan man få ett 20-tal fiskar. Här får man alltid fisk, man blir aldrig utan. Vi brukar återkomma hit en eller två gånger till under säsongen.
Hur äter du helst röding?
– Stekt, med kokt potatis och någon hemmagjord sås, säger han.
Johan Niemi och Henrik Ullenius är på Rautaspremiären för, uppskattningsvis, tionde gången. När NSD träffar på dem tar de igen sig efter en skidtur över isen där de hälsade på vänner.
– Nog har vi säkert 10 -12 vänner här i helgen. Men det är färre arkar, folk kanske hört rykten om att det är vatten på isen, säger Johan Niemi.
Hur ser en dag ut?
– Det är morgonfiske och sedan grillning. Sen blir det sola och idag blev det skidåkning.
Johan Niemi och Henrik Ullenius har sin ark vid sjöns sydöstra hörn. Placeringen här har med solen att göra.
– Förut låg vi på andra sidan, men vi har legat här de senaste åren. Vi frös som hundar på andra sidan, säger Johan Niemi.
Ett par kilometer längre upp träffar NSD Jan-Olof och Mikael Tiensuu, även de far och son, och Lennart Molin.
– Jag tror att farsan har varit här 20-25 år, och jag har väl varit här ett tiotal gånger, säger Mikael Tiensuu.
Varför är du här?
– För avkopplingen och fisket. Det är skönt att slippa telefonen, den är ju ett störningsmoment.
Den ark Jan-Olof Tiensuu och Lennart Molin bor i är en så kallad Kirunaark - en ark med åtta hörn. Den har Jan-Olof Tiensuu byggt själv och det är också han och hans bror som ligger bakom hela arkmodellen.
Den första Kirunaarken byggde Jan-Olof Tiensuu för omkring 20 år sedan. Utgångspunkten var att bygga en ark som går att fälla ihop till en låda.
Lådan till den ark Jan-Olof Tiensuu och Lennart Molin bor i nu är 1,2 gånger 1,2 meter stor. Arken har fyra pimpelhål, ett fast golv och är åtta kvadratmeter stor.
– Perfekt för två man, säger Jan-Olof Tiensuu.
– Och så tål den vind bra, vinden går ju runt den, säger Lennart Molin.
En och en halv kilometer nedströms utloppet har Vinterstadens skoter- och fritidsförening (VSFF) sitt Ice café Rautas. Där går hamburgarna åt. Men VSFF:s närvaro har flera syften.
Dels innebär helgen ett tillfälle att sprida information om vad föreningen gör, jobbar för och om olika regleringar till exempel. I år har det bland annat snackats en del hjälmtvång, något som alla NSD talar med tycker är bra.
– Här träffar vi mycket skoterfolk och får in synpunkter på ett helt annat sätt än på ett vanligt medlemsmöte, säger föreningens ordförande Anders Peterson.
VSFF sladdar också leden, en viktig och uppskattad insats, berättar Anders Peterson. Enligt honom är VSFF Sveriges näst största skoterförening med omkring 800 medlemmar.
Och efter varje Rautaspremiär brukar nya medlemmar strömma till.
– Det kan nog röra sig om ett hundratal, säger han.
Att föreningens café står där det står ger gänget en god möjlighet att hålla koll på hur många som kommer för att fiska under helgen. Bus- och fyllekörningar har nästan inte förekommit alls, vad det verkar.
Anders Peterson gissar att ungefär 4000 personer fiskar på sjön under helgen och att det står omkring 1500 arkar på isen.
– Man säger ju att det här är Sveriges rödingtätaste sjö. Jag vet inte om det stämmer, men det sägs så, säger han.