– Jag vågar inte svara för statistiken, men enligt min erfarenhet av arbete i Kiruna är det sällan vi utreder sådana här ärenden, säger polisens förundersökningsledare Ola Folkebrant.
Läs mer: "Misstänkt rattfylla bakom påkörning"
Som NSD tidigare berättat är den misstänkte bilföraren misstänkt för grovt rattfylleri. Mannen som blev påkörd avled, därför kommer bilföraren att delges misstanke om vållande till annans död. Tidigare var brottsrubriceringen vållande till kroppsskada.
Läs mer: "Påkörd avled av skadorna"
NSD har tittat på statistik från Brottsförebyggande rådet. Slutgiltig statistik från förra året finns ännu inte, men under 2014 upprättades fyra anmälningar om vållande till annans död i samband med trafikolycka i Norrbotten. Ingen av dessa olyckor inträffade i Kiruna.
Hur många av de bilförarna som också misstänktes för rattfylleri har Brottsförebyggande rådet ingen statistik om. Trafikolyckor som vållat någons död och rattfylleribrott särredovisas nämligen i statistiken.
Totalt upprättades 388 stycken anmälningar om grovt rattfylleri i länet under 2014. 42 av anmälningarna rör Kiruna, att jämföra med 84 anmälningar i Luleå till exempel.
De flesta anmälningar om rattfylleri (inklusive grovt rattfylleri och drograttfylleri) upprättas efter poliskontroller. Då kan det handla om planerade kontroller eller kontroller initierade efter att någon kört ett fordon på ett märkligt sätt, eller själv kört av vägen exempelvis.
Eftersom många anmälningar om rattfylleri kommer till efter kontroller finns i nära alla fall en skäligen brottsmisstänkt redan från början. Det innebär att många utredningar om rattfylleri också leder till åtal.
Som NSD berättade igår ska den avlidne mannen obduceras.
– Det är viktigt att fastställa att han verkligen dog till följd av olyckan och att det inte ligger något sjukdomstillstånd bakom hans död, säger Ola Folkebrant.
Enligt honom kan det ta flera månader innan det slutgiltiga obduktionsprotokollet är färdigt.
Polisen hade förhoppningar om att kunna höra den påkörde mannen om händelseförloppet.
Läs mer: "Polisen vill höra skadad man"
Bilföraren och vittnen har redan hörts och den brottsmisstänkte ska höras igen. Polisen vet inte säkert hur fort bilföraren körde då han träffade mannen på övergångsstället.
Nu kan in inte höra mannen som blev påkörd. Tycker du ändå att ni har en god bild av hur olyckan inträffat?
– Ja, det tycker jag att vi har. Men är det andra som har gjort iakttagelser får de gärna höra av sig, säger Ola Folkebrant.
Polisen nås på 114 14.