"Det var första gången han flög"

Det var första gången han flög i ett segelflygplan – då hände det ofattbara. Einar Holme, 18, omkom i den segelflygolycka som inträffade på måndagen i närheten av Pirttivuopio.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kiruna2015-04-09 20:37

Vid det årliga flyglägret som ordnas av Kiruna segelflygklubb inträffade flygolyckan. Einar Holme var passagerare i planet som störtade. Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart. Piloten hoppade ut med fallskärm och klarade sig utan fysiska skador.

Einar Holme var inte medlem i någon flygklubb och det var första gången han flög i ett segelflygplan.

– Han har aldrig någonsin flugit i hela sitt liv i segelflygplan. Utan det var en engångsföreteelse, säger pappa Claes-Göran Persson.

Einar Holme studerade sista terminen på rymdvetenskapsprogrammet på Rymdgymnasiet. Han bodde hemma hos sina föräldrar Kirsten Holme och Claes-Göran Persson. Han skulle ta studenten till sommaren och hade planerat att studera fysik i Lund under hösten.

Per Malmelöv, rektorn för Rymdgymnasiet, beskriver Einar Holme som en populär elev som gjort avtryck på skolan.

– Han var en omtyckt person som har skött sitt skolarbete på ett mycket bra sätt och varit engagerad. Gjort avtryck både bland elever och personal, säger Malmelöv.

På rymdgymnasiet hade man i början av veckan en samling för eleverna. Skolan har även en jourtelefon dit de elever som vill kan vända sig.

– För de elever som fanns kvar i Kiruna, ett tjugotal elever, har vi haft en samling med profession från Kirunahälsan som medverkat och tagit hand om den första reaktionen från eleverna, säger Malmlöv

På skolan kommer man att samla eleverna på första måndagen efter lovet för att informera om vad som hänt och ha klassvisa samtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om