Ingen lösning i istidskonflikten

Det blev ingen överenskommelse mellan klubbar om riktlinjerna gällande fördelningen av istider. Därmed lyfts frågan för ett politiskt beslut.

Kommundirektören Lennart Andersson fick fyra av fem underskrifter under tisdagskvällen.

Kommundirektören Lennart Andersson fick fyra av fem underskrifter under tisdagskvällen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-23 18:08

Frågan om hur de attraktiva istiderna ska fördelas i kommunens ishallar har varit en infekterad fråga. Norrbottens Media har tidigare skrivit om överenskommelsen mellan konståkningen, Kiruna AIF, Kiruna IF, Kiruna IF ungdom och Kiruna City. 

Avtalet har bland annat innefattat att föreningarna ska ha en trupp på femton utespelare plus två målvakter för att få de tidiga attraktiva istiderna avsedda för ungdomar på Lombia och tolv plus två på Matojärvi. 

Kiruna AIF:s J20-lag blev av med sina tidiga tider på grund av för få spelare vid den mellan föreningarna överenskomna tidpunkten då truppen skulle stämmas av. Något AIF ansåg var felaktigt. 

– Föreningarna har fortfarande olika bild av hur nuvarande överenskommelse ska tolkas, säger kommundirektören Lennart Andersson. 

De senaste veckorna har kommunen jobbat med en ny överenskommelse och möten har genomförts med berörda föreningar då den förra baserades på muntliga överenskommelser och minnesanteckningar. 

I det nya förslaget var grundprincipen densamma som i den nuvarande om att truppen skulle bestå av minst femton plus två. Spelarna ska vara unika, det vill säga registrerade på Swehockey i ett lag samt att det skulle överensstämma med antalet spelare på isen under träningar. 

Dessutom ska spelarna vara högst 20 år för att kommunens politiskt lagda riktlinjer om att ungdomsverksamhet ska få de mest attraktiva tiderna vid istidsfördelningen ska följas. 

Slutbudet för undertecknandet var under ett istidsmöte under tisdagen för att skriva under överenskommelsen. 

Fyra föreningar undertecknade förslaget på plats under tisdagskvällen. Kiruna AIF ville däremot ha ett uppskov till lunchtid på onsdagen då de skulle ha ett extra styrelsemöte efter istidsmötet, säger Lennart Andersson. 

– Övriga föreningar godkände att vi kunde vänta, och det är bättre att förankra med ett möte till om det behövs, säger Andersson. 

Under måndagakvällen meddelade Kiruna AIF kommundirektören att de inte skriver under överenskommelsen. 

– Nu ska kommunen meddela detta till övriga föreningar och sedan lyfts frågan till politisk nivå för beslut om riktlinjer, skriver Lennart Andersson i ett sms under onsdagen. 

Den närmaste tiden sker ingen förändring av istiderna och att kommunen nu inväntar nya riktlinjer från politiskt håll. 

Frågan om istidsfördelningen är olöst då Kiruna AIF inte undertecknade avtalet under tisdagen och heller inte återkom innan lunch på onsdagen.
Frågan om istidsfördelningen är olöst då Kiruna AIF inte undertecknade avtalet under tisdagen och heller inte återkom innan lunch på onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!