Det är med hjälp av tekniska lösningar som en patient vid hälsocentralerna i Haparanda, Övertorneå och Överkalix ska kunna träffa exempelvis en specialistläkare vid Kalix sjukhus - utan att åka någonstans.
Hälsocentralerna har utrustats med teknik som gör att de kan koppla upp sig mot akutmottagningen vid sjukhuset och där ska läkaren genom att se och prata med patienten kunna bedöma patienten - eller be att vederbörande kommer till sjukhuset.
"En jättehärlig dag" säger Agneta Granström (Mp), landstingsråd, om att dagen är kommen när systemet ska gå ut i skarp drift:
– Östra Norrbotten är pilotprojekt för den här satsningen, och det är för att vi ska ska se om systemet behöver finjusteras innan vi börjar använda det i hela länet. Det här är en jättestor dag för Norrbotten och för befolkningen i glesbygden.
Först ut är den akuta vården och i början av nästa år är turen kommen till den planerade vården.
Jari Havela är läkare vid hälsocentralen i Övertorneå, han är med på mötet via videolänk.
Jari Havela säger att de första testerna är gjorda i samband med ronder på äldreboenden.
– Vid ett tillfälle hade jag behövt åka fyra mil, vid det andra sex mil, nu kunde jag i stället vara med via uppkopplingen och stanna på kontoret och ändå se patienten, säger Jari Havela.
"Det är inte tekniken som är det nya, teknik för videokonsultationer har funnits i 20 till 25 år, men sjukvården är väldigt konservativ" säger Jari Havela.
Enkla infektioner, väl kända patienter, äldre som inte vill åka långt och kan få hjälp utan att träffa läkaren, beskrivs som några målgrupper i det första skedet.
Hög upplösning på tekniken gör att exempelvis även sårskador ska kunna inspekteras "på skärm" och specifika områden kan zoomas in med vad som beskrivs som mycket bra resultat.
"Nu pratar vi om det akuta, men det är inom den planerade vården de största vinsterna finns" säger Moa Bjerner, läkare vid Kalix sjukhus.
– Det finns exempelvis återbesök som innebär långa resor och inte ger patienten särskilt mycket, säger Moa Bjerner som tillägger att läkaren förstås, vid tveksamhet, kommer att be patienten åka in till sjukhuset.
Hur reagerar patienter på att de inte får träffa läkaren?
– Jag har inte hört några negativa reaktioner, säger Jari Havela.
– Vi ska nog inte övervärdera läkarens närvaro, säger Moa Bjerner.