Tävlingen kom till genom att polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld ville bevisa för världen att det hade gått snabbt på skidorna under hans Grönlandsexpedition.
Han upprättade tävlingen mellan Purkijaurholmen utanför Jokkmokk upp till Kvikkjokk. En sträcka på 22 mil tur och retur.
Nordenskiöldsloppet genomfördes bara en gång men blev början till den moderna skidsporten och grundade även Jokkmokks skidklubb (JSK).
Jokkmokks kommun går nu i tankarna att damma av den gamla tävlingen. Kommunstyrelsen har beslutat att ansöka om regionala medel på 227 500 kronor hos länsstyrelsen för att göra en förstudie av projektet. Den skulle i så fall kunna genomföras under november till april.
Mannen bakom idén heter Wolfgang Mehl och jobbar som miljöstrateg på utvecklingskontoret.
– Det är en sådan fascinerande historia, att världens första, längsta och tuffaste skidtävling hölls i Jokkmokk. Min känsla är att världen väntar på att den här tävlingen ska återinföras igen, säger Wolfgang Mehl som menar att tiden är rätt eftersom skidsporten fått ett rejält uppsving senaste åren.
– Skulle vi locka två procent av Vasaloppsåkarna till Nordenskiöldsloppet skulle vi ha en succé. Det är inte bara skidåkare som är målgruppen, det finns en stor grupp av ultraidrottare i världen. Många gillar långdistanstävlingar, säger han.
Tanken är att loppet ska hållas i senare delen av mars 2016 – om allt skulle gå i lås. Mehl hoppas att tävlingen skulle locka mellan 200-500 deltagare första gången. Det behövs pistas elva mil skidspår.
Vann 1884 gjorde Pava Lars Nilsson Tuorda, som var en beryktad varg- och björnjägare, med segertiden 21 timmar och 22 minuter. Världen behövde inte längre tvivla på Nordenskiölds historier från Grönlandsexpeditionen.
Den tiden tror Mehl skulle kunna halveras, med dagens utrustning och pistade spår.
– Jag tror vi skulle ha en segertid på under tio timmar.
Under 80-talet hölls varianter av Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk, men aldrig på orginalsträckan.