Utbildningen har tagits fram på kort tid, arbetet började förra våren och så sent som i februari 2014 gick man ut och presenterade den nya utbildningen.
Allt har gått som på räls hittills, berättar utbildningsledarna Maya Forsberg och Anette Ek Lindqvist.
– Den är framtagen på besöksnäringens eget initiativ. Vi gjorde en behovsinventering hos företagen inom Swedish lapland och då framkom en väldigt enhetlig bild av vilka kompetenser som behövs. Det är också förvånansvärt många företag som sade att de skulle kunna tänka sig att anställa folk, inom fem år skulle 80 av företagen kunna tänka sig det, säger Maya Forsberg, utbildningsledare på Lapplands lärcentra i Jokkmokk.
– Hela utbildningen bygger på kvalité, vi har bra föreläsare och lärare. Första veckan när eleverna börjar ska vi ut på upplevelser. Då åker vi till fjällen, säger Anette Ek Lindqvist.
Som naturturismutvecklare handlar det om att förstå och nå ut på marknaden, att lära sig göra bokningsbara upplevelsepaket.
– Det finns ingen utbildning i landet som är utformad på det här sättet. Den är egentligen skräddarsydd för Swedish lapland men grunderna i att förstå marknaderna och besökarna är något som är generellt för hela Sverige, säger Maya Forsberg.
Men endast 15 personer har sökt utbildningen, vilket har överraskat Lapplands lärcentra som nu överväger de att förlänga ansökningstiden.
– Vi skulle behöva dubbelt antal sökande eftersom det faller bort en del i urvalsprocessen, säger Maya Forsberg.
Lapplands lärcentra har en yrkesutbildning till vattenkraftstekniker, något som sker i samarbete med Vattenfall. En populär utbildning med många sökanden.
Sådana typer av utbildningar kanske ger en annan trygghet?
– Det kan definitivt vara en hake att det här inte är en etablerad yrkesroll. Det kan vara svårt att förstå vad det är. Vi har själva fått kämpa med att sätta en bra titel på den, men det har med naturen och kulturen i norr att göra, med upplevelser och att kunna utveckla paket och produkter. När vi lade upp utbildningen hade vi långa manglingar med företagen om vad som behövs, säger Maya Forsberg.
Per Jobs som driver företaget Fish your dream med en anläggning i Tjuonajokk, Gällivare kommun, är en av många stora föreläsare på utbildningen. Det nya med den, enligt honom, är att det är en markering om att turismbranschen är på allvar.
– Man markerar att för att vi ska lyckas med turismbranschen måste vi vara professionella. Det har varit mycket hobby tidigare men det räcker inte med att det är kul att fiska utan vi måste ha hela biten, med säljstrategier och så vidare. Hela branschen måste lyfta sig en nivå, säger han.