Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är inte känd som någon fotbollskonnässör.
Därför var en av valrörelsens största överraskningar när han plötsligt använde ”You never walk alone” i ett valtal på Drottninggatan i Boden.
Den klassiska låten sjungs av publiken när vackert rödklädda Liverpool FC springer in på Anfield för att spela match.
Den påminner spelarna om att de inte är ensamma. Det finns många som stödjer i både med- och motgång.
Som gamle NSD-medarbetaren Hultqvist (politisk redaktör 1983-1985) påpekade i Boden är det en bra liknelse för att beskriva socialdemokratins idé om det starka och solidariska samhället.
Låt mig själv ge några exempel:
1. Ensam är inte alltid stark. Alla kan drabbas av sjukdom, arbetslöshet och olyckor. Då behövs sjukförsäkring, A-kassa, omskolning, rehabilitering och andra insatser för att den enskilde ska kunna komma igen och undvika utslagning.
2. Ingen människa är en ö. Alla – både folk och företag – är beroende av att det finns järnvägar, vägar, sjukvård, hemtjänst och andra skattefinansierade verksamheter som håller hög kvalitet. En stark offentlig sektor är därför en central del av ett fungerande samhälle.
3. Alla är inte sin egen lyckas smed. Det finns många människor som av olika skäl har svårt att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden. Därför behövs lönebidrag, beredskapsarbeten, gröna jobb och liknande lösningar för dem som behöver hjälp och stöd för att få en plats i arbetslivet.
4. Rättvisan är produktiv. Tag bara satsningarna på den kommunala musikskolan. Den har gett fler talanger chansen att växa och utvecklas, vilket också är en av förklaringarna till att lilla Sverige är en av världens främsta musikexportörer.
5. Trygga människor vågar mer. Sverige har ett av världens innovationsklimat, enligt internationella undersökningar. Den generella välfärden gör inte människor slappa och slöa. Istället ger den fler chansen att testa sina idéer och pröva nya lösningar.
6. ”It takes a village to raise a child”. Föräldrar har ansvaret för sina barn. Men det är också viktigt att det finns engagerade lärare, skolsköterskor, kuratorer, fritidsgårdsföreståndare, ungdomsledare och andra som arbetar för att ge alla barn och unga en bra start i livet.
Ibland tänker jag på Anders Borg (finansminister i borgarregeringen 2006-2014) som är några år yngre än mig själv. När han var ung och skoltrött hoppade han av gymnasiet.
Borg stod dock inte ensam. Det svenska välfärdssamhället gav Borg en andra chans. Senare i livet kunde han läsa upp betygen på Komvux – och det gick ju bra ...
Man kan tycka att en sådan resa borde ha påverkat Borgs politiska gärning.
Men under åtta borgerliga regeringsår prioriterade han och alliansen skattesänkningar före allting annat.
A-kassan, sjukförsäkringen och den aktiva arbetsmarknadspolitiken fick stryka på foten – och antalet platser i Komvux reducerades kraftigt ...
Det säger något viktigt till väljarna inför söndagens val.
Anders Borg kunde inte trolla – och det kan inte heller Elisabeth Svantesson (M) eller Emil Källström (C).
Stora skattesänkningar får konsekvenser för jämlikhets- och välfärdspolitiken. Samhället blir svagare.
Kort sagt: Bygget av ett starkare Sverige – ett samhälle som är bra för oss alla – förutsätter att vi är beredda att prioritera investeringar i poliser, lärare och sjuksköterskor istället för jobbskatteavdrag, tredubblade RUT-avdrag och andra borgerliga skattesänkningar.
Därför ger jag min röst till Socialdemokraterna i söndagens val.