Idrotten skapar tillväxt

Växande näring. ”Besöksnäringen både i Luleå och i regionen är en växande bransch”, konstaterar Jenny Hellman, VD för Visit Luleå.

Växande näring. ”Besöksnäringen både i Luleå och i regionen är en växande bransch”, konstaterar Jenny Hellman, VD för Visit Luleå.

Foto: Ulrika Vallgårda

KRÖNIKA2018-04-06 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I samband med skridskotävlingen KPN Grand Prix hamnade jag på ett seminarium i Stadshotellet i Luleå. Jag fick lära mig att besöksnäringen skapar nya jobb och inkomster i Norrbotten.

Enbart i Luleå hade inresande turism en omsättning på 928 miljoner kronor under 2016. Det är rekord och en ökning med hela 100 miljoner kronor från 2014.

Tillväxten är av stor betydelse för det lokala näringslivet. Många besökare betyder mer pengar som spenderas på boende, restauranger och shopping.

Till detta ska läggas att besöksnäringen genererar fina skatteintäkter för kommunen.

Under 2016 beräknas besöksnäringen ha bidragit med 53 miljoner kronor i skatteintäkter till Luleå kommun, vilket givetvis är välkomna tillskott för förskolor, äldreboenden och annan kommunal verksamhet.

Jenny Hellman, vd för Visit Luleå, exemplifierade med skridskotävlingen KPN Grand Prix.

”250 nederländare bor på hotell och äter under tre dagar. En del av dem stannar dessutom ännu längre. Det betyder 1-2 miljoner kronor för staden”, sa Hellman.

Det regnar dock inte manna från himlen. Det krävs lokal kraft och energi för att locka besökarna till Norrbotten. Det gäller att nätverka och knyta kontakter.

I webbtidningen Idrottens Affärer konstaterar Dan Persson, som arbetar med kommersiell utveckling av idrott, att det var ”en progressiv kommunledning” som höll sig framme och såg till att KPN Grand Prix hamnade i Luleå.

Det nederländska skridskoförbundet behövde en plats med bra is- och tävlingsförhållanden för att kunna genomföra tävlingen. Kanalerna i Nederländerna fryser inte till längre – och då blev de fina isbanorna i Luleå ett alternativ för de skridskotokiga nederländarna.

Isarna i norr – som länge erbjudit fina möjligheter till rekreation och friskvård för lokalbefolkningen – blev plötsligt något som även genererade jobb och inkomster för hotell, restauranger och affärer.

Ett annat bra exempel är Barents Winter Games, som genomfördes 16-18 mars i Luleå. Drygt 1 000 aktiva ungdomar deltog. Därutöver kom cirka 200 ledare och omkring 100 gäster.

Det var härliga dagar för Scandic, Clarion, Elite Stadshotell och Quality Hotel.

”Det är fantastiskt roligt med ett sådant här stort evenemang. Vi får en möjlighet att marknadsföra oss mot gäster som aldrig tidigare har bott hos oss. Vi har dessutom fått säga nej till ytterligare sex-sju lag som velat bo här, då vi är helt fullbokade”, sa Henrik Gustafsson, hotellchef på Scandic i Luleå, i en intervju på tävlingens hemsida.

I grannkommunen Piteå fortsätter Piteå Summer Games att vara en fin kassako för både föreningar och företag.

Fotbollscupen, som började i liten skala 1990, besöks numera av ungefär 38 000 personer varje år. De spenderar miljoner på logi, mat, dryck och nöjen.

Det säger något om värdet av den här typen av idrottsarrangemang – och att det finns en lokal evenemangsstrategi och ett engagemang hos kommunpolitikerna.

På nationell nivå talar både idrottsminister Annika Strandhäll och näringsminister Mikael Damberg, liksom besöksnäringen och idrottsrörelsen, om möjligheterna att locka fler internationella stortävlingar till Sverige.

Exemplen KPN Grand Prix och Barents Winter Games lär oss emellertid att det inte bara handlar om att vinna arrangörskap för EM, VM och OS.

Även andra arrangemang kan generera besöksströmmar, skapa jobb och ge klirr i kassan.