Han och några socialdemokratiska ledamöter i byggnadsnämnden ville inte att det program som reglerar hushöjden på kvarteret Katten skulle låsas vid en maxhöjd på tolv våningar.
I stället ville de att förslaget om 15 våningar skulle utredas vidare.
- Vi var några som tyckte att det var ett spännande projekt, säger Kaj Hedstig efter mötet.
Men efter en lång diskussion vek han och de andra ledamöterna ner sig. Majoriteten ville anta stadsbyggnadskontorets förslag, som innebär att huset inte får bli högre än tolv våningar.
- Det blev ingen votering. Så här är det i en demokrati, säger Kaj Hedstig.
Folkets energihus AB, som äger tomten, hade inför mötet visat skisser på hur man ville bygga ett 15-våningars hus. Det var efter att ha tittat på dem som Hedstig och de andra ville återemittera frågan till stadsbyggnadskontoret.
Ledamoten Hans Pettersson (V) deltog inte i beslutet eftersom han även är styrelseledamot i Folkets energihus.
- Det är svårt att säga vad det här betyder. Vi får diskutera det i styrelsen, säger han.
Bolagets vd Mats Jakobsson är besviken efter beslutet. Han uppger att bolaget inte har några planer för hur man ska gå vidare med projektet.
- Det blir ett vakuum innan vi bestämt oss för om vi inte ska göra något eller om vi ska sälja. Vi kan inte genomföra projektet, säger han.
En av invändningarna från nämnden var att tomten inte skulle tåla en så stor exploatering. Mats Jakobsson tycker precis tvärtom.
- Man skulle behöva vår exploatering för att få en sida som är livaktig mot Skomakargatan. Det som byggs på Hunden är ju en totalt död sida.
Han anser också att det viktiga med en byggnad är hur den möter människor i gatumiljön - inte hur hög en byggnad är.
- Det är därför man kan göra gågator i New York. Människors fokus är på det plan där man själv befinner sig.