På tre väggar sitter porträtt av 200 kvinnor. Där finns hollywoodstjärnor, en getherde, fattiga och rika.
200 Women är gjord av ett produktionsbolag från Nya Zeeland. Projektet 200 Women har skapats av Geoff Blackwell och Ruth Hobday. De har jobbat tillsammans med fotografen Kieran E. Scott. De har rest världen över, träffat kvinnor och ställt fem frågor till dem. Kvinnorna har fått svara på vad som är viktigt för dem, vad som gör dem lyckliga, vad de känner förtvivlan inför, vad de vill ändra och vilket ord de identifierar sig med.
– De har också varit i Norrbotten och träffat sex kvinnor härifrån och en av våra internationellt kända kvinnor, Pia Sundhage. Hon lyfter kvinnlig idrott. När hon själv började spelade i pojklaget, säger intendenten Ingela Ögren Weinmar.
Hon förklarar att de valt kvinnor som är representativa för våra samhällen; kultur, konst, sjukvård och idrott. De är fotade, filmade och intervjuade.
Förutom Pia Sundhage är Elin Rova med. Hon kommer från Kangos, bor i Luleå och är färdig barnmorska. Konstnären Katarina Pirak Sikku, systrarna Märta, Karin och Linnéa Nylund och Sergut Belay medverkar också.
Alla bidrar med en berättelse. Det är en del i den här stora utställningen. Ingela Ögren Weinmar tycker att allas röster är värda att höras även om de har plockat ut ett 70-tal av dem.
Eftersom det är en konstutställning så har de utgått från bilden och valt ut de porträtt som förmedlat ett intressant uttryck, hållning, ställning.
– Vi har velat ha hela spannet: ung och gammal från världens alla hörn.
Historierna är otroligt olika beroende på var i världen kvinnorna lever och under vilka förutsättningar, vilken kultur och vilka traditioner som finns på just den platsen.
Utställningen visas även i Mûnchen, New York och Sydney.
Den lokala utställningen har sin förankring i Boden. Så än en gång visar Havremagasinet konst av de 14 konstnärerna som ingick i Bodenskolan. Nu sker det i ett tematiskt perspektiv. De fyra teman de har valt är purism, stilleben, porträtt och landskap.
– Nästan alla testade purismen. Stig Sandberg var gurun inom den genre och inspirerade de andra en hel del. Nästan alla finns representerade med någon bild i den puristiska stilen, säger Ingela Ögren Weinmar.
En av anledningarna att de lyfter Bodenskolan igen är att den har tre 100-års jubilarer i år och tre nästa år. I år är det Ingvar Jigrud, Gösta Näsvall och John Thorgren. Nästa är det Sven Bohman, Gösta Hedström och Jan Olof Marner.
I Bodenskolan ingick 14 konstnärer, 13 män och en kvinna.
– Det var tidens anda. Kvinnorna var inte så väl representerade inom konsten på 40-, 50- och 60-talet. De fick kämpa med näbbar och klor för att ta sig plats, säger Ingela Ögren Weinmar och fortsatte:
– Bodenskolan har betytt väldigt mycket för norrbottnisk konst. Det är därför vi hela tiden vill lyfta den till den nivån de förtjänar. Många har jobbat i det fördolda.
Utställningen består av verk från anhöriga, privat konst och offentliga samlingar. Havremagasinet lyfter fram konstnärerna egenart och deras sätt att arbeta.
Ingvar Jigruds son Tommy instiftar ett stipendium i år i sin pappas namn. Det är på 10 000 kronor och ska delas ut på nationaldagen, samma dag som de nya utställningarna öppnar
– Hans kriterier är att personen ska ha gått på Sunderby konstskola, eftersom Jigrud var en av instiftarna där, komma från Norrbotten eller Västerbotten, brinna för sin konst och vilja utveckla sin talang. Vi har tillsammans med lärare på Sunderby folkhögskola och personer inom konstbranschen samtalat och vi har nominerat fyra personer; två män och två kvinnor. Tommy och hans fru Raija har valt en av dem. Vem är hemligt tills på onsdag, säger Ingela Ögren Weinmar.
I samma veva som utställning öppnar släpps också boken Bodenskolan av Bertil Sundstedt. Den berättar om dess uppkomst, inspiration, samarbeten och utveckling.
– Havremagasinet har länge haft ambitionen att producera en bok. Under ett samtal när Karl Petersen var här, han har ju ett produktionsbolag, kom vi gemensamt fram till att det var ett samarbete som vi skulle kunna få till, säger Ingela Ögren Weinmar.
Plötsligt dyker Kart Petersen upp med en låda med färska böcker om Bodenskolan med Jean Carlbrandts verk Vårkväll och citat ”Att leva i tidens ytvatten” på första sidan.
– Det som jag tycker är fantastiskt är att det i denna lilla stad fanns 14 konstnärer, som i stort sätt kunde leva på konsten. Det är nog unikt, säger han och tycker att bodensarna ska känna stolthet, säger han och tillägger:
– Det är kul att kunna sälja den på vernissagen. Det händer nästan aldrig att man kan se i böckerna och samtidigt se konsten på väggarna i verkligheten.
Ingela Ögren Weinmar ger små smakprov, korta berättelser om konstnärerna när hon visar utställning. De kommer att ha en guidad visning varje dag klockan 13 onsdag till söndag.