NSD har i en serie artiklar granskat förhållandena vid Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna, en av skolorna inom LKF:s organisation.
Maskiner och utrustning för omkring 2,7 miljoner kronor har köpts in till el- och energiprogrammet, utan att annonserad upphandling gjorts – ett förfarande som strider mot skolans egna regler och sannolikt också mot lagen om offentlig upphandling.
Lapplands kommunalförbund, LKF, har gjort egna stickprovskontroller kring upphandlingarna. På fredagen lades en utredning fram för direktionen som sammanträdde i Pajala.
– Vi har regelverk men de har inte följts. Det har vi markerat mot, säger Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna och vice ordförande i LKF:s direktion.
Direktionen ställer nu krav på åtgärder inom organisationen, både på kortare och längre sikt. Rutiner och utbildning ska skärpas.
– Det här måste följas upp noggrant och vi vill ha en återrapportering vid nästa styrelsemöte. Vi markerar tydligt att det här oacceptabelt och måste rättas till. De regler som vi satt upp måste följas, säger Kristina Zakrisson.
De brister som redovisas i rapporten föranleder inga krav på att någon ansvarig ska lämna sin post, enligt Zakrisson.
– Som direktion behöver vi inte vidta ytterligare åtgärder, säger hon.
Pengarna som gått till köp av den aktuella utrustningen vid Hjalmar Lundbohmsskolan kommer från LKAB och inte från kommunen. Något som enligt Zakrisson inte ursäktar bristerna i hanteringen.
– Det har ingen betydelse att pengarna kommer från LKAB, de måste ändå redovisas och det man beställer måste upphandlas på rätt sätt gentemot alla leverantörer, så vi har varit ganska tydliga i att det här får absolut inte fortsätta.
NSD:s granskning har även visat att en lärare har bjudits på hotellövernattning och middag av företaget Educ som fått leverera varor för miljoner till skolan. Även det ett brott mot den egna policyn.
– Enligt de handlingar jag sett var det en övernattning och då handlade det om utbildning på maskinerna. Sedan var det två middagar. Vi har markerat att det var opassande, men det rör sig antagligen inte om de summorna att det är fråga om mutor, säger Kristina Zakrisson.
Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala är kommunerna som ingår i LKF och som samverkar inom bland annat gymnasieutbildning. Ett annat samverkansområde är just upphandling.
LKF:s egna stickprovskontroller har visat att endast 47 procent av direktupphandlingarna följde inköpspolicyn. Året efter lyftes siffran till 59 procent.
– Under ett antal år jobbade man med att höja kompetensen i de här frågorna. Så kom det här som salt i såren, det är lite tråkigt, säger Kristina Zakrisson.