Så blir LKABs ersättningsmodeller

Det lönar sig att renovera sin bostadsrätt – även om du behöver flytta på grund av gruvbrytningen. Det framkom när LKAB presenterade sina nya ersättningsmodeller.

ERSÄTTNING. Anders Lindberg och Stefan Hämäläinen presenterade                 igår hur LKAB ämnar att kompensera dem som behöver flytta på grund av gruvbrytningen. En del av det som presenterades var nytt.

ERSÄTTNING. Anders Lindberg och Stefan Hämäläinen presenterade igår hur LKAB ämnar att kompensera dem som behöver flytta på grund av gruvbrytningen. En del av det som presenterades var nytt.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA/MALMBERGET2016-01-18 19:36

Under måndagen presenterade LKAB sin nya modeller för hur de som måste flytta till följd av gruvbrytningen i Kiruna och Malmberget ska kompenseras.

Enligt Stefan Hämäläinen, direktör för stadsomvandlingen på LKAB, är det nya med modellen att LKAB nu kommer erbjuda nya fastigheter till villa- eller fastighetsägarna.

– I första hand var det pengaersättning tidigare, men nu försöker vi bredda detta med nya fastigheter. Vi har testat modellen när vi hanterade Elevhemsområdet i Malmberget. Då byggde vi upp småhus, så vi har testat detta i mindre skala där.

LKAB har utgått ifrån åtta olika sakägarformer.

– Det har tagit lång tid och alla ska behandlas utifrån sina specifika situationer. Det är olika regler som gäller sett till juridik och gäller att hitta de bästa lösningarna, säger LKABs informationschef Anders Lindberg.

För hyresgäster som måste flytta gäller att man har förtur till både äldre och nya lägenheter och får lämna önskemål om var man vill bo. LKAB står även för flyttersättning.

– För hyresgäster som flyttar till en nyproduktion blir hyran densamma det första året, men därefter sker en successiv hyresupptrappning under sju år, säger Hämäläinen.

Ska man sälja sin villa eller ett hyreshus har man nu två val.

– Antingen så väljer man ett ersättningshus som är likvärdigt med det man redan har eller pengar, vilket är marknadsvärdet plus 25 procent, enligt minerallagen, säger Stefan Hämäläinen.

Eventuella skatteutgifter i samband med köp eller försäljning faller på den enskilde villaägaren.

Marknadsvärdet på fastigheter och villor kommer att beräknas utifrån det datum då avtalet tecknas och värderingen görs av oberoende fastighetsvärderare.

– Det är en tidsperiod på 20 år som rör stadsflytten och därför är det omöjligt att sätta en summa som ska gälla hela tiden, säger Anders Lindberg.

Bostadsrättsägare kompenseras med pengar och grunden för ersättningen är marknadsvärdet för en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten.

– Här förhandlar vi med respektive bostadsrättsförening och som därefter fördelar ersättningen bland de boende. Det finns dock ett tillägg som LKAB kan dela ut till enskilda lägenhetsägare. Det beror på vilket skick bostaden är i och hur mycket som har renoverats, säger Lindberg.

Företag, organisationer och myndigheter som hyr sin lokal kommer erbjudas en ny lokal och en hyrestrappning upp till fem år. LKAB står för flyttkostnaderna och inkomstbortfall under flytten.

Arbetet med att ta fram underlaget för ersättningsmodellen har enligt LKABs informationschef Anders Lindberg pågått genom dialoger med alla sakägargrupper.

– Vi har lyssnat på deras farhågor, tips och idéer. Vi har pratat med ägare, experter, kommunen och tillsynsmyndigheter. Det vi presenterar idag är ett arbete som framkommit i dialog med alla som berörs.

Närmast väntar möten med näringsidkare och hyresgäster och att enskilda förhandlingar genomförs med bland annat bostadsrättsföreningar.

– Vi jobbar enligt vår förvärvsplan och i Kiruna är det centrum, Luossavaara och Jägarområdet som är i fokus. I Malmberget ska en plan och en samlad bedömning presenteras sett till när man måste sälja och flytta vilket redan presenterats i Kiruna, säger Hämäläinen.

Stadsflytten

Stadsflytten i Kiruna berör 6000 personer, 3000 byggnader och en yta på 450.000 kvadratmeter.

Stadsflytten i Malmberget berör 4000 personer, 2000 byggnader och en yta på 250.000 kvadratmeter.

LKAB utgår från åtta olika sakägare - småhusägare, bostadsrättsägare, industri- och specialfastighetsägare, ägare till hyreshus, hyresgäster som hyr av LKAB fastigheter, andra hyresgäster, näringsidkare som äger sin fastighet och näringsidkare som hyr sin lokal.

Bostadsrättsägare ersätts utifrån ett bedömt marknadsvärde som utgår ifrån nybyggnation och en individuell bedömning av skicket på bostadsrätten.

Villaägare och ägare till hyreshus ersätts med antingen ett likvärdigt hus eller med pengar baserat på marknadsvärdet plus 25 procent.

Husen LKAB köper upp hyrs ut genom LKAB fastigheter under ett antal år om säljarna inte väljer att bo kvar.

Marknadsvärdet beräknas utifrån när avtalet tecknas.

Hyresgäster har förtur till både äldre och nya hyresrätter.

De som flyttar till en nyproduktion ersätts med hyrestrappning under sju år.

Handlare får en ny lokal, en hyrestrappning upp till fem år och beräknat inkomstbortfall under flytten.

Kulturbyggnader ska flyttas till Luossavaara och ska bli bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!