LKAB gick ut med den överaskande nyheten tidigare i dag.
LÄS MER: LKAB:s och kommunens presskonferenser
Efter ett omfattande mätningsarbete under marken, där det inte finns någon malm, kan LKAB nu se att deformationerna har fortsatt att påverka marken. "Området som berörs ligger mellan den så kallade Fabiangropen och den naturliga krosszon som finns i marken intill Linnévägen", skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Nu ska LKAB därför köpa och avveckla de hus som enligt prognosen kommer att beröras. Totalt handlar det om cirka 100 till 160 fastigheter. Det är beroende på om en 100-metersgräns ska dras av miljövillkoret för mark markdeformationer. LKAB har överklagat frågan.
– Enligt våra beräkningar och branschens erfarenhet från markdeformationer orsakade av gruvor kunde vi inte se att marken skulle påverkas på det här sättet. Det har visat sig att brytningen av Fabianmalmen ändå påverkar det här området, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingar på LKAB i ett pressmeddelande.
Enligt LKAB är rörelserna inte så stora och av en sån typ att de innebär någon risk att vistas i området. "Enklast kan man beskriva det som att marken långsamt glider i sidled, det finns alltså inga utbrutna hålrum som kan sjunka ihop. Det pågår ingen brytning av malm under områden där människor bor eller vistas.", skriver LKAB.