Jakten på en egen förvaltning

Väntan har varit lång för Girjas sameby. I dag lyfts målet mot staten i jakt på egen förvaltning av småviltsjakt och fiske.

spänd väntan. Mats Berg, renägare, ordförande i sin sameby och företagare norr om polcirkeln, ser             med spänning fram emot domen men tror att det dröjer flera år innan den vinner laga kraft.

spänd väntan. Mats Berg, renägare, ordförande i sin sameby och företagare norr om polcirkeln, ser med spänning fram emot domen men tror att det dröjer flera år innan den vinner laga kraft.

Foto: Simon Eliasson

Gällivare2015-05-26 06:00

För ganska precis sex år sedan lämnade Girjas sameby in en stämningsansökan mot staten. I dag börjar förhandlingarna i Gällivare tingsrätt om rätten till förvaltning av småviltsjakt och fiske. Förvaltningen av småviltsjakten och fisket har sedan 1993 skötts av staten. Innan dess förvaltades jakten av samebyarna.

För samebyns ordförande Mats Berg är det delade känslor inför processen.

– Det är så klart skönt att det kommer i gång. Det var länge tveksamt om vi ens skulle få ett prövningsbeslut. Ingen i samebyn har erfarenhet av sådant här, så det är med viss spänning, berättar han.

Målet kretsar kring samebyns krav på att rätten att förvalta småviltsjakt och fiske ska tillhöra dem. Markområdet i fråga rör Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 i gränslandet mellan Gällivare och Kiruna kommuner. För Mats Berg och kollegorna i samebyn känns målet otroligt viktigt.

– Min förhoppning är att det ska underlätta renskötseln. Det blir det om förvaltningen ligger på en lokal nivå. Det finns exempel från förra året då vi blev ifrågasatta av omgivningen då vi avlyste ett område för renskötsel. Det ska vi inte behöva bli, säger han.

Hur skulle jakten förvaltas om ni vinner?

– Det är svårt att säga nu, utan det är en fråga vi kommer att sätta oss ner och diskutera då. Vi vill inte ha ytterligare polarisering utan vill hitta ett klokt och hållbart sätt att förvalta naturresurserna på, säger Mats Berg.

Själv är han övertygad om att samebyn går vinnande ur den 18 dagar långa förhandlingsprocessen.

­– Om man ser på det ur ett mänskligt rättviseperspektiv känns det självklart. Men jag tror inte att domen, oavsett vad den blir, kommer att vinna laga kraft förrän om två till tre år. Jag är säker på att den kommer att överklagas av förlorande part, säger Mats Berg.

Daniel Kjellman är byråchef hos Justitiekanslern och handläggare i Girjasmålet.

– Staten tycker att det är bra att ärendet prövas, det är ett stort och komplicerat mål med viktiga frågor, säger han.

Några spekulationer om målets utgång kan man från statens sida inte ge.

Hos Gällivare Tingsrätt har man förberett sig genom att ta dit två ordningsvakter från tingsrätten i Lycksele.

– Det är en förberedelse om det skulle bli högt tryck på förhandlingarna. Med tanke på frågorna tänker jag mig att det finns ett stort intresse, säger lagmannen Niklas Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!