Kammarrätten avslår överklagandet av samarbetsavtalet mellan Gällivare kommun och LKAB. De anser inte att Rupert Stenström visat att markområdet överlåtits till underpris och avslår yrkandet om att förhandsavgörande ska inhämtas från EU-domstolen.
Kammarrätten anser inte att kommunen sålt Malmberget för billigt och lämnat ett otillåtet stöd till LKAB i strid med kommunallagen.
– Det var ett glädjande besked, den bästa julklappen, nu kommer det att öppnas en möjlighet att påskynda samhällsomvandlingen, det känns underbart. Det är många som väntar. Vi har torterats av överklagningar. Med den här domen blir det knepigt att överklaga, säger kommunalråd Tommy Nyström (S) och fortsätter.
– Det är tråkigt att det har dragit ut på tiden. Vi har haft en målsättning att påskynda processen, många malmbergsbor mår dåligt, boendemiljön är inte bra där uppe. Printz Sköld malmen sväljer hela västra sidan av Malmberget om LKAB ska få tillgång till den. Vi ska sätta oss ner och diskutera med LKAB, hoppas vi kommer i gång så fort som möjligt, säger han.
LKAB ersätter byggnader
Kammarrätten skriver att det överlåtna markområdet är i det närmaste omöjligt att omsätta på den öppna marknaden och värdet är därför mycket svårt att beräkna. LKAB har också åtagit sig att ersätta byggnader som rivs i samband med gruvbrytningen. "Det finns ingen skyldighet att kompensera för framtida mineralersättning. Kommunen har så långt det är möjligt försökt få fram ett rimligt och marknadsmässigt värde som bygger på ett utlåtande från en extern sakkunnig. LKAB har utöver köpeskillingen åtagit sig att kompensera kommunen för de merkostnader som kan uppkomma."
Villaägarnas Riksförbund: "Dålig affär"
Villaägaren Rupert Stenström vill inte kommentera domen förrän han läst den, utan hänvisar till chefsjurist Ulf Stenberg, Villaägarnas Riksförbund.
– Vi ska läsa domen och ta ställning. Det finns möjlighet att överklaga till nästa instans, Högsta förvaltningsrätten, sedan EU domstolen. Målet rör frågan om det är en oskäligt dålig affär för kommunen. Rent generellt när man tittar på samhällsomvandlingsprocessen är det en fråga om kostnadsfördelningen. Vem ska ta kostnaden? Om kostnaden landar i kommunens knä innebär det att skattebetalarna, många småhusägare, får betala. Malmen under Malmberget kan vara värd 400-700 miljarder. Kommunen får 450 miljoner. Jag tror man kunnat få ut mer. Jämför med Vattenfall i Tyskland. Där fungerar det så att när folk måste flytta på grund av kolgruvor så tar gruvbolagen kostnaden, de får nya hus. I Malmberget finns villaägare som inte kompenseras på ett riktigt sätt, det är dyrt att bygga nya hus i Gällivare, dyrare än på många andra håll i Sverige, säger Stenberg.
Marie Ridderström
marie.ridderstrom@nsd.se