Medan Girjas samebys ordförande Mats Berg tror på en dom till samebyns fördel är Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson inte alls lika säker. För honom är prövningsbeslutet oväntat.
– Det är förvånande att de ens får lyfta det här i domstol. Jag ser det som negativt att en grupp näringsidkare ska gå upp och prata om samernas rätt då det i själva verket handlar om samebyns rätt. Det är skillnad, samisk rätt är så mycket större och bredare än samebyarnas rätt, säger Håkan Jonsson.
Han menar att de argument som Girjas sameby stöder sig mot, det vill säga urminneshävd och folkrätt, används felaktigt.
– Vi kan inte ha ett system som visar på historisk rätt när man inte vet vilka medlemmar det rör sig om. Det finns de som flyttat in och flyttat ut, och själva samebyn bildades så sent som 1971, säger han.
Några positiva fördelar med en vinst för Girjas ser han inte.
– Det skulle utesluta de som inte är medlemmar i samebyar ännu mer, och kränka våra rättigheter. Samerna som folk skulle kunna driva den här frågan, men en sameby som är en grupp näringsidkare kan omöjligt vinna, säger han.
Partiet Samernas partiledare Anders Kråik är inne på samma problematik som Håkan Jonsson. Däremot menar han att samebyn ändå har en chans till vinst
– Om domstolen hittar en mekanism där man drar parallell med att Girjas är liktydig enskilda individer finns en chans att de vinner. Definierar domstolen däremot Girjas som strikt sameby utan koppling till de enskilda tror jag att de förlorar, säger Kråik, som själv hoppas på en vinst till Girjas.