Det var en varm sommarnatt i midnattsolens sken som Illo kom farandes från de Blå bergen på en av solens strålar och landade på Dundrets topp. Sedan dess bor Illo i en liten kåta på hembygdsområdet. Illo tycker om att leka med alla djur som finns i skogen där men på senare tid har Illo även funnit goda kamrater i Gällivares barn.
- Åh, Illo är så rolig och snäll. Det är första gången jag besöker Illo, så därför är det extra spännande, säger Elin Sigelind, sittandes i skenet från elden som brinner värmande mitt i Illos hemtrevliga lilla boning.
Om Illo är en hon eller han har Elin Sigelind funderat på och funderar länge också innan hon svarar NSD.
- Jag vet inte. Det är för svårt att bestämma.
Alla barnen har en fikapaus i pysslandet när NSD kommer på besök men Elin Sigelind visar en fantasifull liten figur som hon gjort av en kotte och modellera. Den enda i sitt slag.
- Jag vet inte vad det är för figur egentligen. Jag bara gjorde den, säger hon.
Med saft och kakor i sina magar har barnen strax fått ny energi. Till att pyssla ihop fler figurer, måla stenar, teckna och måla kvistar men också till att spela melonboll.
- Titta den ser ut som att den går att äta, säger Edvin Malmelöv, innan han sparkar i väg den fruktlika bollen med fart över skogsmarken.
Skattjakt
Marina Keinström, som är den som sett till att Illo hittat hit till Gällivare, berättar om sommarens övriga program i Illo-skogen.
- Illo tar emot varje dag mellan 12 och 14 och bjuder på olika valmöjligheter som pyssel, skattjakt, sång och lek, dans och sagor. Den som vill vara med i dansteater på Flottkalaset i Tjautjas i augusti kan anmäla sig här och öva i grupp under sommaren, säger hon.
Till hösten tar Illo vid med lite andra aktiviteter. För tanken är att den barnvänliga figuren ska bli en bestående verksamhet i Gällivare.
- Illo kommer bland annat att vara tillsammans med tomtarna här ute när det är tid för dem att komma hit. I övrigt är det bara att hålla utkik efter händelser i Illo-skogen. För Illo kommer att göra någon sväng till de Blå bergen men mestadels hålla sig häromkring, säger Marina Keinström.