LĂ€karen vill ha ny teknik till glesbygden

Thomas Schimke föresprĂ„kar ny teknik till glesbygdens sjukvĂ„rd. ”Vi har inte rĂ„d att inte satsa”, sĂ€ger han.

Åhörarna uttryckte oro kring hur de Ă€ldre ska kunna hantera tekniken. "Det finns personal pĂ„ plats som hjĂ€lper patienterna med utrustningen", sĂ€ger Thomas Schimke.

Åhörarna uttryckte oro kring hur de Ă€ldre ska kunna hantera tekniken. "Det finns personal pĂ„ plats som hjĂ€lper patienterna med utrustningen", sĂ€ger Thomas Schimke.

Foto: Joel Abrahamsson

GĂ€llivare kommun2019-11-28 05:45

Thomas Schimke, distriktslÀkare och verksamhetschef vid Pajala hÀlsocentral, berÀttar under en förelÀsning pÄ GÀllivare sjukhus om svÄrigheterna han upplever med glesbygdens sjukvÄrd. Han pratar om patienter som tvingas resa 10 mil för att komma till hÀlsocentralen i Pajala och sedan ytterligare 15 mil till GÀllivare eller hela 25 mil till Sunderbyn om de behöver komma till nÄgot av de större sjukhusen.

– Under vintern Ă€r det som vĂ€rst. Bara en av tio gĂ„nger kan helikoptern landa i Pajala, oftast för att det Ă€r för dĂ„ligt vĂ€der, sĂ€ger han.

Vidare funderar Thomas Schimke kring hur lÀnet ska klara av omstÀllningen dÄ antalet Àldre ökar snabbt medan antalet i arbetsför Älder minskar.

– FĂ€rre ska ge vĂ„rd till fler. Jag har levt och jobbat 14 Ă„r i glesbygden och det blir tuffare hela tiden. De demografiska utmaningarna slĂ„r pĂ„ samhĂ€llet i stort, till exempel försĂ€mras skola och kollektivtrafik vilket i sin tur försvĂ„rar rekrytering till orten, inte bara inom sjukvĂ„rden, sĂ€ger han.

För att stÀvja problematiken efterlyser Thomas Schimke fler sjukstugor till Norrbotten samtidigt som han talar varmt om ny teknik, digitalisering och virtuella hÀlsorum.

– Vi har inte rĂ„d att inte satsa pĂ„ den nya tekniken och det Ă€r tur att den digitala utvecklingen gĂ„r i den hastighet som den gör. Vi mĂ„ste kunna erbjuda enkel sjukvĂ„rd utan att patienterna behöver resa de lĂ„nga avstĂ„nden. Med virtuella hĂ€lsorum skulle vi kunna erbjuda vĂ„rd och samtidigt spara in pĂ„ patientresor. Personalkostnaden begrĂ€nsas till en person som kan assistera med utrustningen, sĂ€ger han.

Sedan 2013 har ett virtuellt hÀlsorum funnits i Storuman. DÀr kan patienter sjÀlva ta blodprov, kolla blodtryck och prata med en lÀkare pÄ distans. Bland Ähörarna uttrycktes oro kring hur Àldre ska klara av att hantera tekniken.

– Bland mina Ă€ldre patienter har jag inte mĂ€rkt av nĂ„got motstĂ„nd vid distansvĂ„rd. Det förvĂ€ntas inte att man klara avancerade knapptryckningar pĂ„ egen hand utan det finns personal pĂ„ plats som hjĂ€lper patienterna med utrustningen, sĂ„ det Ă€r jag inte orolig över, sĂ€ger Thomas Schimke.

HjĂ€rtLung Norrbotten, HLN, arrangerade förelĂ€sningarna under temat ”Fika med forskare”. Förutom glesbygdsmedicin fick besökarna bland annat lyssna pĂ„ föredrag om KOL, hjĂ€rtflimmer och hjĂ€rtsvikt.

– Tanken med dagen var att synliggöra forskningen och de resultat vi jobbar för, sĂ€ger ordförande i HLN Martin LĂ„ng.

Thomas Schimke, distriktslÀkare och verksamhetschef vid Pajala hÀlsocentral.
Thomas Schimke, distriktslÀkare och verksamhetschef vid Pajala hÀlsocentral.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!