I samband med att 21-årige Galen Hecht tog sin examen från college hemma i USA fick han, via en stiftelse, finansiering till sitt stora drömprojekt.

Under ett års tid ska han utforska tre floder och älvar över hela världen för att studera människorna och miljön kring vattendragen.

Och halvvägs i sitt projekt har han kommit till Norrbotten.

Artikelbild

| På upptäcksfärd. Amerikanen Galen Hecht är ute på en lång resa där han ska utforska tre av världens älvar. UNder de kommande 45 dagarna åker han skidor längs Torne älv, från Haparanda till Abisko, för att jobba med sitt projekt.

I början av veckan inledde han en drygt 45 dagar lång resa med skidor längs Torne älv, från Haparanda till Abisko.

När NSD når amerikanen har han tagit sig till Kukkolaforsen.

– Jag har en lugnare dag nu, när jag kan sitta och skriva ner rapporter om mina upplevelser, berättar Hecht och fortsätter:

– Jag vill inte stressa, ulan vill kunna ta det lugnt och träffa folk. I dag har jag också pratat med syskonen Spolander, som berättade om livet vid Kukkolaforsen. Det var fantastiskt att höra. Jag är väldigt nyfiken på miljön och historian som finns här kring älven.

Förutom Torne älv har Hecht redan varit vid floden Ganges i Indien, och efter besöket i Norrbotten väntar floden Loa i Chile.

– Det är rätt stora skillnader mellan att vara här jämfört med Indien, men vintern är en fantastisk tid att vara här, även om det är lite tuffa förhållanden med kylan. Men det är inga problem. Jag älskar att åka skidor och drar med det jag behöver i en pulka. Ibland sover jag ute, ibland, som här i Kukkola, sover jag inne, berättar Hecht, som också hoppas få hjälp med sitt projekt av människorna som bor längs älven.

– Jag vill möta människor och höra deras berättelser. Så ser någon mig längs vägen får de gärna stanna och prata med mig, säger han.