Under onsdagen tog statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) de första spadtagen för pilotanläggningen för Hybrit på SSAB-området i Luleå.
”Från att ha betraktats som en del av miljöproblemen blir vi nu en del av lösningen”, säger en stolt SSAB-anställd som jag samtalade med under invigningsceremonierna.
Hybrit är ännu inget känt begrepp bland den breda allmänheten. Men det är ett framtidsprojekt i verklig mening.
I samarbete med statliga Vattenfall och LKAB har ståljätten SSAB bestämt sig för att utveckla en stålproduktion helt utan koldioxidutsläpp.
Stål utan kol, lyder parollen.
Statliga Energimyndigheten bidrar med totalt 528 miljoner kr och siktet är inställt på att ha en lösning på plats för fossilfritt stål 2035.
Om den blir framgångsrik innebär det att Sverige kan sänka sina koldioxidutsläpp med tio procent och Finland med sju procent.
Med andra ord: Gamla tunga basnäringar i norra Sverige går i täten för att modernisera, utveckla ny teknik och minska sin klimatpåverkan.
Det ger svensk industri en stor internationell konkurrensfördel.
Framtiden ligger nämligen inte i att hålla fast vid gammal och miljöskadlig teknik som kolvännen Donald Trump gör i USA.
Istället är nyckeln till nya jobb och industriell utveckling att ligga i fronten av energiomställningen.
”Det som är bra för planeten är bra också företagen”, som Isabella Lövin helt riktigt uttrycker saken.
Coolt är också att Norrbotten är precis rätt plats i världen för att gifta ihop dessa industri- och miljöpolitiska ambitioner. I Norrbotten finns såväl järnmalmen som kompetensen hos LKAB och SSAB, liksom fina och förnybara energikällor hos Vattenfall.
En annan viktig faktor är ”den svenska samarbetskulturen”, som Mårten Görnerup, vd för Hybrit, tryckte på i sitt anförande. Historiskt har tajta relationer mellan stat, näringsliv och akademi bidragit till många svenska framgångssagor.
Asea hade en gång i tiden glädje av det nära samarbetet med Vattenfall om högspänningsteknik. Ericson och gamla Televerket samverkade för att utveckla telefonväxlar. Utbytet mellan den offentliga sjukvården och den privata läkemedelsindustrin skapade Losec.
Ulf Kristersson (M) har beskrivit sådana samarbeten som ”gammalt korporativt tänkande”. Men i själva verket är det smart politik. Sverige är ett litet land som kan uträtta stora saker– om goda krafter i politik, näringsliv och akademi hjälps åt och gör gemensam sak.
Hybrit är ett bra uttryck för det.