En kvinna i Örnsköldsvikstrakten överraskades nyligen av en samling "galna" älgar när hon var ute på ridtur. Älgarna jagade den skärrade kvinnan och hästen en bit innan de gav upp. Enligt kvinnan hade älgarna ätit av jästa äpplen som boende i området lagt ut. I fjol skrämdes en villaägare på Ingarö av fem hotfulla och berusade älgar i trädgården, och i Nacka fick en familj besök av älgar som mumsade på fallfrukt.
Men Åke Pehrson, docent i fysiologi och tidigare knuten till Statens Lantbruksuniversitet, ger inte mycket för fylleförklaringarna. Älgarna är helt enkelt för stora och alkoholhalten i jäst frukt inte tillräckligt hög.
– Fåglar kan definitivt bli berusade av jäst frukt, men när det gäller älgar behövs ganska mycket för att det ska hända.
Enligt Pehrson finns troligare förklaringar till att älgarna uppträder aggressivt. De vill helt enkelt inte att någon annan ska lägga vantarna – eller klövarna – på deras mat. Men han vill ändå inte helt avfärda teorin om berusning:
– Det finns ingen som har forskat på det här, så vi kan bara spekulera.