Fjällen är ingen lek

Maria Vedin vill att vi sätter upp en bom vid vandringsleden upp mot Kebnekaise.

Utflykt. Solen strålade vid turen till Kebnekaise.

Utflykt. Solen strålade vid turen till Kebnekaise.

Foto: Gunnel Joanson

Kultur2017-07-19 06:00

OMG, vilket magknip jag fick! Av en händelse råkar jag befinna mig på Kebnekaises topp. Strumporna är blöta, benen är fulla av mjölksyra, och värst av allt, chokladen är slut. Självklart ringer jag det ridande kavalleriet som dundrar till min undsättning. Med passande matthet i blicken låter jag mig ledas till helikoptern, och närmsta hamburgerrestaurang.

Vad kostar en utryckning till Kebnekaise i äkta skattebetalarmynt? Självklart ska den valutan reserveras för dem som verkligen behöver det. Men fjällovana, uselt utrustade turister, oavsett nationalitet, borde stoppas och visiteras, examineras och granskas.

Absolut bästa lösningen är att sätta upp en bom vid leden upp mot Kebnekaise, och bara släppa igenom turister med certifierad fjällguide. Jag menar det på fullt allvar.

Fjällen är inte att leka med. Uppfattningen att existensen av en led till fjälls också garanterar framkomlighet och säkerhet behöver revideras åtskilligt. Marknadsföringen av fjälldestinationer har en stor del i att folk i allmänhet tror att solen alltid skiner, kängorna går av sig själva, och vid slutet av expeditionen väntar en biff och ett glas rödvin. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen verkar ha blivit akterseglade av drömmen om fjällen, paketerad av förvisso välvilliga men, inte desto mindre, om fjällsäkerhet ganska omedvetna marknadsföringskampanjer.

Mitt resonemang handlar inte bara om Kebnekaise, även om det exemplet är väldigt talande. Vi har ett omfattande ledsystem i de lappländska fjällen, men ingen tillsyn över vilka kunskaper besökarna har.

Vi har en unik tillgång till naturen, i och med den svenska allemansrätten. Vi har ”Europas sista vildmark” om hörnet, låt vara med undantaget att Vattenfall åderlåter området på reguljär basis.

Men summan av kardemumman är att nya generationer besökare, svenska eller internationella, behöver utbildning och vägledning i fjällvett. Det räcker inte som förberedelse att ha gjort några pass på crosstrainern i gymmet, eller att ha köpt en ny ryggsäck. Ni som bestämmer, gör något smart, och låt turisten betala för sin fjällguide, och låt också busringarna till fjällräddningen betala notan själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!