Mannen som är i tidiga tjugoårsåldern har gjort sig skyldig till en lång lista av åtalspunkter. Totalt är det elva stycken illgärningar, alla utförda under 2017, som mannen döms för. Brotten har genomförts i Kiruna, Gällivare, Vittangi och flera av åtalspunkterna som han har blivit dömd för ska ha genomförts i Stockholm.

Bland annat har han hotat personalen på Konsum i Vittangi, slagit sönder och förstört inredning hos en man till ett värde av 30 000 kronor, slagit sönder rutorna på en personbil, snattat kläder, burit kniv på allmän plats och förutom detta har han också brukat narkotika vid flertalet tillfällen och har också kört bil och motorcykel under narkotikapåverkan.

– Mannen erkänner i princip alla brott och har nöjdförklarat sig med domen och vi kommer därför inte överklaga den, säger mannens advokat Jonas Westerlund.

Hur ställer ni er till domen?

– Mannen yrkade för vård i tingsrätten. Men tyvärr fanns det inget förslag för någon lämplig behandling. Därför fanns det inget annat alternativ för tingsrätten att döma ut, säger Jonas Westerlund.

Mannen har tidigare blivit dömd för brott. 2015 fick han en villkorlig dom för stöld, snatteri, skadegörelse och brott mot lagen om förbud beträffande knivar. Förutom fängelse döms mannen också att betala ut skadestånd till en rad privatpersoner och företag.