Hur - och framförallt varför - blir man rasist? Vi är nog rätt många som tror oss veta och ändå slukar vi artiklar och forskningsrapporter som ger oss nya siffror och förklaringar.
Nu har Carl Melin på tankesmedjan Futurion - som forskar på framtidens arbetsliv - publicerat en rapport som konstaterar att det som gör oss människor oroliga inför framtiden, och i vissa fall mottagliga för rasism och högerpopulism, är oron för jobben.
Alltså: Vi är rädda för att bli av med jobbet eller aldrig få något och det gör oss framtidsrädda.
Just nu är vi inne i en dramatisk förändring av arbetsliv och arbetsmarknad. Förändringen kläs i ord som digitalisering, globalisering, plattformsarbete, egenanställning.
Ofta handlar det om att jobben kräver nya kunskaper men också om helt nya anställningsformer som om vi inte tar makten över dem leder till dåliga och osäkra villkor.
Det är alltså, enligt Futurion, inte flyktingkrisen som förklarar den växande högerpopulismen utan förändringarna på arbetsmarknaden som grundar sig på gigantiska teknikskiften.
Själv tycker jag att det känns hoppfullt.
Det innebär att det finns utrymme för rättvisepolitik och fackligt-politiska initiativ. D v s det som vi i norra Europa fortfarande är nästan världsbäst på.
Det borde också betyda att rasism och högerextremism även i framtiden bekämpas effektivast med handfast jobbpolitik. Trygga jobb gör oss till trygga människor.