"De vill att jag åker ner och hjälper"

För åtta år sedan ledde Bengt Nilsson kampen mot branden i Bodträskfors. Nu har han fått en förfrågan om att avbryta semestern för att bistå i arbetet att släcka Sveriges största skogsbrand genom tiderna.

Elva kommuner samarbetade för att släcka elden som härjade i Bodträskfors 2006.

Elva kommuner samarbetade för att släcka elden som härjade i Bodträskfors 2006.

Foto: Pär Bäckström

Boden2014-08-06 15:00

Bengt Nilsson är räddningschef i Boden.

Det var hans om blev ansvarig för att bekämpa den skogsbrand som härjade i Norrbotten 2006. Branden i Bodträskfors spred sig snabbt bortom all kontroll och rasade i 29 dagar. Branden förstörde ett område stort som 3 000 fotbollsplaner och var då den största landet hade sett.

När nu en ännu större brand härjar kring Norberg rullas de åtta år gamla bilderna upp igen.

– Jag tänker på hur vi hade det. Och på hur liten man känner sig. Det är så oerhört svårt att överblicka en sån här händelse. Det blir en enorm rökutveckling och det skiftar oerhört hur stora ytor det rör sig om.

Följer du noga det som händer där nere?

– Inte väldigt noga, men jag fö ljer den varje dag och det verkar som att de slåss med samma problem som vi gjorde. Det är samma jakt på att få tag på resurser. Vi har ju ingen jättebank i Sverige där det bara är att trycka på en knapp. Sedan har de andra problem än vad vi hade.

Berätta?

– De har en fruktansvärd blåst. Dessutom är det tio grader varmare. Vi hade 23-24 grader, de har över 30 vilket gör det ännu mer tungjobbat.

Under måndagen togs beslutet att Länsstyrelsen ska ta över ansvaret för bekämpningen av branden. Sedan dröjde det inte länge innan Bengt Nilsson fick ett samtal.

– De ringde från Länsstyrelsen och undrade om jag var beredd att avbryta semestern för att åka ner och bistå i arbetet. Kommer en skarp förfrågan tar jag ställning till det, säger han.

Vad lärde ni er av branden 2006?

– Att det är lätt att vänta för länge innan man drar på rejält i räddningsarbetet. Normalt släcker vi en skogsbrand med befintliga resurser på sex-sju timmar. Det är lätt att man jobbar på i sin lilla tro, men det går så rysligt fort och plötsligt kan branden vara utom kontroll. Lärdomen är att dra på lite fortare och tänka längre än näsan räcker. Det är mycket lättare att backa än att dra på i ett senare skede.

2006 tog det ett dygn innan Bengt Nilsson och hans mannar insåg att det krävdes betydligt större resurser för att släcka branden.

– Och då tog det ytterligare tre dagar innan resurserna var på plats. Sedan var det ett självspelande piano. Vi hade hjälp från elva kommuner, samt hjälp från Finland. Vi jobbade 160 personer per skift och varje skift varade i tolv timmar.

Skulle en liknande brand kunna inträffa igen i Norrbotten?

– Det skulle absolut kunna hända. Men i dag har vi skogsbrandflygen som är till stor hjälp. De flyger sina slingor varje dag och upptäcker bränder i ett tidigt skede. Just innan branden i Bodträskfors hade man beslutat att lägga ner skogsbrandflygen.

Känner du att din unika erfarenhet kan vara till hjälp i släckningsarbetet som nu pågår?

– Jag tror det. Även om man i så fall kommer in i ett sent skede.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om