I dag är det den första juli. Tänk vad tiden går, det var ju nyss jag plockade undan adventsstakarna.
En del nya lagar brukar träda i kraft vid halvårsskiftet. I en del kvällsblad brukar ändringarna framställas som något omvälvande som hotar privatekonomin och landets likviditet. Vi kommer att hamna på gäldstugan! Men snart visar det sig att förändringarna bara rör marsvinsägare i inre stödområdet som är födda före 1940.
Nu börjar också delårsboksluten att droppa in.
En och annan vd städar ur skrivbordslådorna och andra köper en ny Armanikostym till presentationen på bolagsstämman.
AAA är det bästa kreditbetyg man kan få. Överför man det till världen utanför finansvärlden så måste den franske presidenten Emmanuel Macron få det betyget, liksom de svenska ishockeyvärldsmästarna. Macron skapade en ny rörelse som gjorde succé i presidentvalet och i parlamentsvalet.
Även Norrbottens basketelit är värda triss i A.
AA är det näst bästa betyget. Jeremy Corbyn, Labourledaren i Storbritannien, påstods befinna sig på den politiska ruinens brant (betyg C). Så gör han ett fantomval och ökar med 40 mandat. Bra jobbat, även om det denna gång inte blev 10, Downing Street.
EU-parlamentarikerna får varje månad 42 000 skattefritt för kontorsutgifter (gem etc) och representation. Endast Malin Björk (V) visar väljarna hur hon använt pengarna, Heders, Malin! (En mediechef uppmanade medarbetarna att gå till banken om de behövde gem, där fanns det ju framdukat vid pulpeterna.)
A var det bästa betyg man kunde få i den gamla skolan. I regel fick alla A i Uppförande och Ordning. Men i den ekonomiska världen är A alltså bara tredje bästa betyg.
Annie Lööf får ett A eftersom hon stärkt sitt förtroendekapital under det halvår som gått. Även inrikesminister Anders Ygeman är värd ett A eftersom han har förmågan att förmedla empati och trygghet när det bränner till. Att den ledande borgerliga kvällstidningen driver en kampanj mot den populäre ministern är lika väntat som att tomten kommer på julafton.
B var inget bra betyg i den gamla skolan. Man var godkänd men nära avgrunden. En del lärare satte betyget B?, vilket var en än kraftigare varning.
I finansvärlden står B för att man är konjunkturkänslig. Stiger räntan kan det gå illa. Jan Björklund får B. Han kan fullfölja sina åtaganden och sannolikt sitta kvar men inte mycket mer.
CCC står för ”sårbar och beroende av en gynnsam utveckling av verksamheten”. Passar perfekt som omdöme om oppositionsledaren Anna Kinberg Batra. Om AKB vore ett företag skulle bankerna vara tveksamma att låna ut slantar.
Även liberalen Birgitta Ohlsson får ett trippel-C. Jag tror inte hon har en chans mot Björklund och partietablissemanget.
C, formell betalningsinställelse är nära förestående, kan överföras till det brittiska UKIP.
Partiet fick 27,5 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet år 2014 och tjugofyra ledamöter. I valet i juni 2017 fick UKIP, systerparti till Sverigedemokraterna, 1,8 procent och noll mandat i underhuset. Konkursen är nära.
D. Betalningsstopp. Sämsta betyget. Motsvarar C i den gamla skolan. Det återstår att se hur det går för Donald Trump, vars förtroendekapital minskar mycket snabbt. Han kan i likhet med Richard Nixon tvingas bort från Vita huset i förtid. Men Trump har en grandios självbild och framställer alla beslut som epokgörande.
Till samma klass kan man också hänföra Kanal 12, ett uppsamlingsheat för många undermåliga program som inte platsar i TV 4-koncernens andra kanaler. Jag tycker synd om travhästarna som är förvisade till denna skräpkanal.
Vad händer i den sköna månaden juli? Bland annat detta:
11 – FN:s befolkningsdag.
15 – Tornedalingarnas dag
23 – Varmkorvens dag.
28 – Jakttornets dag
29 – Internationella tigerdagen
Med andra ord finns det mycket spännande att se fram emot.
Ha det så bra överallt i Norrbotten!