Brott lockar alltid till läsning

KRIMINALITET. När Liberalernas partiledare Jan Björklund besökte Porsön i höstas och twittrade om att stadsdelen präglades av kriminalitet och utanförskap upprördes många lulebor.

KRIMINALITET. När Liberalernas partiledare Jan Björklund besökte Porsön i höstas och twittrade om att stadsdelen präglades av kriminalitet och utanförskap upprördes många lulebor.

Foto: Mathias Asplund

LEDARE2018-03-07 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I lördags tog jag tåget från Malmö till Luleå – två städer som är rena Vilda Västern enligt nyhetsrapporteringen i riksmedierna.

Läser man rikstäckande tidningar är det nämligen så kallade blåljusolyckor, och ja, kanske lite sport, som utgör vardagen i dessa städer. Det framkommer av en ny studie gjord av journaliststudenterna Camilla Jara och Lisa Johansson vid Södertörns högskola.

Det händer att folk blir skjutna i Malmö, det vet jag efter att ha bott där i ett par år. Att Luleå har ett framgångsrikt sportliv har jag redan märkt. Men dessa städer är, självklart, mycket mer än så.

När Liberalernas partiledare Jan Björklund besökte Porsön i höstas och twittrade om att stadsdelen präglades av kriminalitet och utanförskap upprördes många lulebor.

Enligt medielogiken premieras tidseffektiva, billiga och sensationsskapande nyheter. På denna skala träffar brott högt och pressmeddelanden används som källor i rapporteringen om landet.

Om politik på lokal nivå skrivs däremot nästan ingenting. Kanske handlar det inte lika mycket om att reportrarna i Stockholm är lata, som om sparkrav på redaktionerna i stort.

En femtedel av nyheterna har sitt ursprung i regionala tidningar, enligt studien. I rapporteringen om kommuner utan redaktioner är fokus på brott särskilt stor, tydligt är att de senaste decenniernas nedläggning av regionala tidningar har påverkat bilden av landet negativt.

Att NSD är en stor och betydelsefull regional tidning är alltså viktigt på flera sätt.

Vad som skrivs i de rikstäckande tidningarna sätter den politiska agendan på nationell nivå.

De berättelser som ges utrymme där präglar utformningen av reformförslag och eftersom andra regioner än Stockholm förtjänar att inkluderas i förslagen är den ensidiga bevakningen av landet ett problem.

Hur, och om, människors liv skildras påverkar om de känner sig sedda eller ej. Ett valår kan detta vara särskilt viktigt att påminna sig om.

Sydsvenskans Per T Ohlsson frågar sig om det är en tillfällighet att de mest osynliggjorda och negativt bevakade länen är de starkaste fästena för SD. Vid sidan av skalan mellan höger och vänster, finns som bekant den mellan centrum och periferi.

Norrbotten är, som gick att läsa här på ledarsidan i tisdags, en komplex region. Här ryms både en åldrande befolkning och framtidstro. Här sker både befolkningsökning och utflyttning. Här finns universitet och en levande besöksnäring.

Om detta borde de rikstäckande tidningarna skriva, åtminstone någon gång ibland.