Hot om avtalsbrott - inga dementa på boendet

Norrlandia hävdar att Bodens kommun bryter mot det upphandlade avtalet för nyöppnade Björknäsgården. Av 65 hittills inflyttade personer har 21 demenssjukdom. "Vi har inte IVO-tillstånd att blanda dessa boende", säger vd Kerstin Stålskog, Norlandia care.

Björknäsgården anklagas efter drygt en månads drift för kontraktsbrott vad gäller intaget boende. Det är personer med demenssjukdom som inte får bo där.

Björknäsgården anklagas efter drygt en månads drift för kontraktsbrott vad gäller intaget boende. Det är personer med demenssjukdom som inte får bo där.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-27 06:00

Socialchefen Catharina Liljeholm har fått vd-brevet i måndags.

– Det är ett nytt samarbete med Bodens kommun som vi nu påbörjat och genom en pågående dialog kommer vi hitta lösningar på de frågor som dyker upp. Jag har inga andra kommentarer till media om det, säger Stålskog.

Men i brevet som Norrlandias vd skickat till Liljeholm är tonen betydligt tuffare. Inför onsdagens möte "förtydligar" Stålskog den "allvarliga situationen" som uppstått på Björknäsgården, knappt en månad efter invigning. Norlandias anbud är grundat på somatiska platser vilket man även sökt och fått tillstånd för från IVO, institutionen för vård och omsorg. 

Vd Kerstin Stålskog hävdar att den avtalsbiten tagits upp på flera samverkansmöten. Nämligen att det inte går att flytta in personer med diagnosticerade demenssjukdomar till Björknäsgården om det bara finns somatiska platser, eller äldreboendeplatser.

"Vi har uppfattat att det funnits en samsyn" kring detta, skriver Stålskog. Men att personer efter inflyttning kan drabbas av demenssjukdomar är naturligt menar Norlandias vd och där gäller kvarboendeprincipen. I kontraktet står det också att verksamhetsövergången gäller boende från Midgårdarna. Trots det hävdar Norlandias vd i brevet att det finns planer att flytta personer med demensdiagnos från Å-center till Björknäsgården. 

Att det idag bor 21 personer på Björknäsgården med diagnosticerade demensdiagnoser strider både mot avtal och IVO:s tillståndsbeslut, det är Stålskogs budskap. Norlandia har också varit i kontakt med IVO angående regelverket om att blanda demensplatser med boende med somatiska behov. I det fallet hänvisar myndigheten till gällande ansökan och att man därför med anledning av situationen vill stoppa inflyttning av personer med demensdiagnos.

I samma brev kommer också Norlandias vd med ett förslag för att lösa tvisten. "Vi vill ha en god relation med vår arbetsgivare Bodens kommun och föreslår därför att om behovet av demensinriktade platser är stort i kommunen, kan vi genom en omförhandling i avtalet inrätta en eller två avdelningar till demensenheter och därmed ansöka om nytt tillstånd hos IVO." 

Fast frågan är om man då också behöver höja bemanningen samtidigt. På onsdagen möts parterna i frågan.

Kerstin Stålskog, vd för Norlandia vill inte kommentera avtalsbråket. Men har skrivit ett vasst brev till kommunen om avtalsbrott.
Kerstin Stålskog, vd för Norlandia vill inte kommentera avtalsbråket. Men har skrivit ett vasst brev till kommunen om avtalsbrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!