1992 övertog han och frun Ruth som i dag har tre barn Hans föräldrahem i Brännberg. Hans trädgårdsintresse har alltid funnits där.
– Min fru började plantera och jag fick gräva. Sedan vill jag testa om det gick att odla olika träd och buskar men även lite udda växter härhemma.
– I Brännberg har man alltid fått höra att här går ingenting att odla. Det är lite Sibirienvarning. Så det känns extra roligt varje gång man lyckas bevisa motsatsen, säger Hans Pettersson.
Som amatörodlare var det också en slump att starta trädgårdsbloggen för fem år sedan.
– Jag tycker om att skriva, men visste ingenting om bloggande. När jag läste en annan trädgårdsblogg såg jag att man kunde starta en egen blogg. På den vägen är det.
Bloggnamnet Svanå trädgård kommer från Svanåmyren som var ett gammalt kolonatområde utanför Brännberg.
– Det var bybon Siri Morén som själv hade så mycket fina växter som tipsade om ödeträdgårdarna i Svanåmyren där allt höll på att växa igen. Eftersom våra första växter kommer därifrån så passade namnet.
Trädgårdsbloggen har även gjort det möjligt för Hans att dela med sig av byns historia som bybon Gerhard Bergdahl berättat om.
– Jag upptäckte att nästan inga historier var skrivna om Brännberg. I bloggen finns också många okända dramatiska händelser som inträffat.
Fast huvuddelen av bloggen bygger på Hans egna odlingserfarenheter, både framgångar och misslyckanden. Han har satt allt från träd, perenner och sommarblommor till lökar och knölar, bär och ätbara växter.
– Jag är sann amatör och tycker om att stoppa ned växter och se vad som händer. Man måste ju tycka att det är kul det man håller på med oavsett vad resultatet blir. Min fru Rut lyckas med sina blommor medans det går sämre för mig. Jag kanske inte känner mina begränsningar, skämtar Hans.
På gården står bland annat ett tioårigt äppelträd av ryska sorten Borgovskoje.
–De äppelträden klarar sig bättre. För att älgarna ska låta bli äppelträden har jag på en radio högt i växthuset under vintern. De skrämmer bort de mesta.
Hans planterade också en lind framodlad i Finland och ville se om den klarade sig ett år vilket gick bra. Däremot rödbladig björk har han misslyckades med trots tappra ihärdiga försök.
– Sedan slog äntligen björken rot för att det regnade så mycket förra året, säger Hans Pettersson.
I bloggen finns en populär flik som tar upp alla "misslyckanden":
– Då får folk gå in och se om de vågar att chansa och odla samma växt. Jag har en planta Flickfeberrot som inte ser mycket ut för världen. Den är ovanlig i svenska trädgårdar men växer vild i Kina. Den har jag lyckats behålla.
När Hans nyligen fyllde 50 så fick han en flikbladig al istället för snittblommor.
–Den kostar 1500 kronor och jag hade suktat efter den länge. Fast det var svårt att hitta en plats för det börjar vara fullt överallt. Alen ska stå fuktigt men inte i lera och halva vår tomt består av lera och resten är sand.
Fast inget går att odla erkänner Hans om man väljer fel plats vid Petterssons hus.
– På framsidan blir träden och växterna jättestora medan läget är stendött på husets baksida. Den sidan kallar jag en "förbannad " plats.
– Pelarrönnen är ett exempel, säger Hans, och håller upp en odlares mardröm.
Fast Petterssons trädgård i Brännberg är ju ingen visningsträdgård till skillnad från andra trädgårdar.
– Nej, vår trädgård är till för vår egen odlingsglädje. Då vi reser bort, så vattnas det av snälla grannar, men de kan omöjligt vattna allt vid torka. Det kan förklara en del.