Sverige införde värnplikt 1901, den slutade gälla 1 juli 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning. – Det känns väldigt positvit, vi planerar nu att ta emot ett ökat antal rekryter säger Anna-Lena Hesse, kommunikatörschef vid Norrbottens regemente. Det var i mars i år som regeringen belutade om att återinföra den allmänna värnplikten som ska börja gälla från och med 2018. Anna-Lena Hesse som är kommunikationschef vid Norrbottens regemente berättar att Sverige har ett behov att bemanna sina krigsförband, och att den frivilliga soldatutbildningen inte räckte till för att fylla ut de krigsförband i den takt det behövdes. Reaktionerna kring detta beslut som har varit övervägande positiva

– Men självklart finns de ju alltid de som inte tycker att detta är ett bra beslut. Jag tror att det finns en allmän uppfattning i Sverige om att vi behöver ett försvar, Anna-Lena Hesse. Till Norrbottens län är det beräknat att komma ca 500 rekryter, men de kan bli fler och det kan bli färre.

– Man lämnar in en beställning på hur många man behöver och kan utbilda, men sen så fördelas dessa ut i Boden, Norrbottens regemente, Artelleri regementet, Arvidsjaur och Luleå, säger Anna-Lena Hesse. Hon berättar även att ett beslut om könsneutral värnplikt är ett beslut som ligger helt i tiden och att något annat beslut hade varit helt otänkbart enligt henne.