Advokaten rasar över hovrÀttens beslut

Advokat Marko Tuhkanen var mycket irriterad nÀr hovrÀtten inte slÀppte hans klient pÄ fri fot. "Det hÀr Àr som att lÄsa in ett fyraÄrigt barn", sade advokaten efter beslutet.

Advokat Marko Tuhkanen rasar över hovrÀttens beslut.

Advokat Marko Tuhkanen rasar över hovrÀttens beslut.

Foto: PÀr BÀckström / Frilans

Nyheter2019-11-22 20:30

Det var i somras som den 34-Ärige vÄldsverkaren gav sig pÄ en 82-Ärig man i en by utanför LuleÄ. 34-Äringen, som tidigare Àr dömd för grov brottslighet, hade bevÀpnat sig med en kniv och skar i tumultet 82-Äringen i halsen och ena örat.

TingsrÀtten dömde 34-Äringen till ett och ett halvt Ärs fÀngelse efter en rÀttegÄng dÀr hans försvarare, Marko Tuhkanen, krÀvt vÄrd.

I tingsrÀttens dom konstaterar domstolen att 34-Äringens allvarliga psykiska störning vid gÀrningen utgjorts av ett "sjÀlvförvÄllat rus".

Advokaten överklagade domen till hovrÀtten och under fredagen hölls slutplÀderingarna. Advokat Tuhkanen yrkade Äterigen pÄ vÄrd och att hans klient efter rÀttegÄngen omedelbart skulle försÀttas pÄ fri fot.

HovrÀtten för övre Norrland gick inte pÄ advokatens linje. 34-Äringen ska kvarstanna i hÀktet tills domen kommer om en vecka vilket advokaten tar som att hans klient kommer att dömas till fÀngelse, inte vÄrd.

– Det Ă€r beklagligt, en svart dag för rĂ€ttssystemet. Det Ă€r sĂ„ hĂ€r man behandlar svĂ„rt psykiskt sjuka, jag skĂ€ms faktiskt, sĂ€ger Marko Tuhkanen.

Marko Tuhkanen vilar inte pÄ hanen.

– Att min klient ska sitta i fĂ€ngelse Ă€r att lika med att lĂ„sa in ett fyraĂ„rigt barn. Det hĂ€r Ă€r riktigt illa. RĂ€ttssystemet vĂ€grat att hjĂ€lpa min klient. Han har ett enormt vĂ„rdbehov, sĂ€ger advokaten.

Dom kommer att meddelas om en vecka, fredagen den 29 november.

Tills dess ska alltsÄ den 34-Ärige mannen avvakta hovrÀttens beslut i hÀktet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!