"Ett nej hade varit socialt självmord"

Går det att bedriva renskötsel i ett gruvområde?
- Vi valde att försöka samarbete istället för konflikt med Northland Resources, allt annat hade varit socialt omöjligt, säger Tomas Sevä från Muonio sameby som har haft sommarbete för renarna där dagbrottet i Kaunisvaara är idag.
Hur de båda näringarna ska kunna överleva på den gemensamma ytan är noga reglerat i ett hemligt avtal.

Idag ett dagbrott - inte för länge sedan var det sommarbete för Muonio samebys renar.
Förutsättningar för att bedriva renskötsel i området har förändrats radikalt.

Idag ett dagbrott - inte för länge sedan var det sommarbete för Muonio samebys renar. Förutsättningar för att bedriva renskötsel i området har förändrats radikalt.

Foto: Simon Eliasson

Pajala2013-08-30 05:00

För sju år sedan blev Muonio sameby kontaktade av tre kanadensare från ett prospekteringsbolag som var intresserade av samebyns marker i Kaunisvaara, Pajala kommun. Tomas Sevä hade egentligen sin ställning klar som samebyns ordförande- ett klart och tydligt nej till exploatering av området. Men nu kom det sig att de tre männen, som Tomas Sevä kallar vid förnamn, Al, Bill och Buck, hade stort intresse för urbefolkningar i allmänhet och intresse att lära sig om renskötsel i synnerhet. De tre kanadensarna besökte samebyns rengärden vid flertalet tillfällen och var öppen för djupgående och långdragna dialoger. Tomas Sevä och samebyn fick förtroende för männen och någonstans där började Tomas Sevä formulera en fundering inom sig.

- Går det att bedriva rennäring i samma område som en gruva? Och hur gör man i så fall då.

Sociala trycket för stort

Egentligen, på ett rent personligt plan, som människa och som renskötare, var han motståndare till en gruva i samebyns sommarbetesområde. Men han insåg att kringeffekterna av en gruvverksamhet skulle betyda mycket för Pajala kommun i form av arbetstillfällen och ökad service. Att säga nej till ett projekt i en döende glesbygd skulle vara ett socialt självmord.

- Vi valde samarbete, att renskötseln skulle drabbas visste vi, men vi vägde in annat, som samhällets utveckling.

Hemliga avtal

Ett hemligt avtal mellan Northland Resources och samebyn stiftades. Vad som står är sekretessbelagt, men Tomas Sevä säger bestämt att det inte handlar om att samebyn fått pengar för att upplåta sitt sommarbete till gruvverksamhet. Istället handlar det i stora drag om att gruvbolaget ska medverka till att samebyn ska kunna fortsätta med renskötseln i andra områden i Kaunisvaaratrakten på ett ekonomiskt och kulturellt försvarbart sätt. Men det har visat sig vara precis lika komplicerat som Tomas Sevä befarade. Dels reagerade renarna på verksamheten i Kaunisvaara genom att självmant flytta upp till höstbeteslandet. En katastrof av flera skäl: Renarna betar upp området som ska försörja dem under vintern för tidigt, och betet är inte tillräckligt kraftfullt för att klara en hälsosam vintern.

"Vi är också en form av aktieägare"

Samebyn har i år fått driva ner renarna tillbaka från höstlandet till renarnas ordinarie sommarland, en process som är både kostsam och arbetssamt. Renarna måste igenom ett smal väg genom ravinen Lumikursu. Enligt avtalet är det tänkt att Northland ska ersätta samebyn för extra kostnader, men gruvkrisen har gjort att den ekonomiska processen har blivit fördröjd.

- Vi är på ett vis också aktieägare som förlorat på krisen, vi har gett vårt sommarbete och fått merarbete och merkostnader. Men vi söker inte konflikt, utan hoppas som alla andra att det här ska gå vägen.

Får Northland igenom sina planer blir det 2016 två dagbrott i Kaunisvaara och kanske en till gruva i Pellivuoma.

- Vi för en dialog med Northland, säger Tomas Sevä.

–Samtalsklimatet är ännu så länge gott. Nu är det inte längre ett kanadensiskt prospekteringsbolag, folk har bytts av under vägen. Det finns en oro att det här inte ska gå, ingen vet. Men vad hade vi för alternativ?

Muonio sameby

§ 3 900 renar får vara inom samebyns marker som i breda grepp sträcker sig från Pajala till Kiruna kommungräns. Bruttoarealen är 3 4 60 kvadratkilometer.

§ Byn består av hundratalet renägare. Åtta är renskötselberättigande och bedriver renskötsel på heltid.

§ Muonio sameby hade tidigare sitt sommarbete på myren där Northland idag bedriver gruvverksamhet. Renarnas sommarbete bedrivs idag västerut från gruvområdet - mot Kangoshållet. Dock har renen svårt i dagsläget att anpassa sig efter de nya förhållanden och har i år sökt sig mot höstbetet som ligger norr om Kaunisvaara.

Jonas Lundström, vice vd för gruvbolaget Northland, vill inte kommentera det sekrettesstämplade avtalet med Muonio sameby. Däremot säger han att från företagets sida är avsikten inte bara att göra det som lagstiftat vad gäller företagets ansvar vid intrång i renskötselområde, utan också att ta ansvaret ett steg längre och föra en bra dialog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om