Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård har lämnat en snabbinterpellation till Ingrid Norberg. Berggård påpekar att kommunfullmäktige i februari i fjol avslog Vänsterpartiets motion om jämställdhetsutbildningar till alla elever i grundskolans årskurs sex till nio i Luleå.
Förskräckelse
- Barn- och utbildningsnämnden sade i ett yttrande att det är viktigt att motverka kränkande behandling av barn och elever. Nu noterar vi med förskräckelse hur skolledningen på Tunaskolan har organiserat en gruppkränkning mot den modiga elev som uppmärksammade den sexistiska och kränkande bild som visats helt öppet i skolan, säger Nina Berggård.
I snabbinterpellationen ställs bland annat följande två frågor: Kommer åtgärder, och i så fall vilka, att vidtas för att säkerställa att inte ytterligare sexistiska värderingar understöds av skolledningar inom skolan i Luleå? Kommer åtgärder, och i så fall vilka, att vidtas för att säkerställa att inte ytterligare organiserade kränkningar mot enskilda individer arrangeras av skolledningar i Luleå?
Rättvisepartiet socialisterna har också lämnat in en snabbinterpellation.
- Det finns ett behov av att diskutera frågor om vad som är sexuellt ofredande och sexuella trakasserier, hur sådant ska bemötas och vilken inställning skolan har till inskränkande könsroller. Jag vill veta vilka beslut nämnden sedan tidigare har tagit för att hantera dessa frågor och om nämnden har diskuterat nya initiativ i ljuset av den senaste tidens händelser som tyvärr visar på stora brister i hur skolan ska agera, säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiet socialisternas gruppledare.
Tråkig bild
Ingrid Norberg menar att händelseutvecklingen på Tunaskolan till viss del är ett utslag av ovana att handskas med sociala medier.
- Man förstår inte vilket genomslag de sociala medierna har.
Ingrid Norbergs personliga åsikt är att Astrid Johansson har rätt i att toalettmålningen är sexistisk. Norberg ser också en maktstruktur i den.
- Och ingen ska som Astrid behöva känna sig kränkt på sin arbetsplats. Hon har fått en tråkig bild av skolan. Skolan måste naturligtvis be henne om ursäkt. Tunaskolan ska ta tag i detta och prata om det internt med elever, personal och rektor.
Ingrid Norberg tycker att det behövs diskussioner på alla skolor, men speciellt på Tunaskolan med anledning av det som hänt.