När Mattias Pettersson passerade trettio fick han börja tänka på vikten, men den så kallade gubbmagen smög sig envist på. När hans sambo Lena började prata om LCHF, (Low Carb, High Fat. På svenska: lite kolhydrater, mycket fett), även kallad jägardieten, var han först tveksam.
Metoden är omstridd och kraftigt ifrågasatt av vissa experter.
Att äta mättat fett, smör och majonnäs var emot allt Mattias Pettersson tidigare lärt sig. Men gubbmagen gjorde sig påmind, och han bestämde sig för att i alla fall prova dieten som innebär att man nästan helt utesluter kolhydrater som potatis, pasta, bröd, ris och socker. I stället består kosten av exempelvis kött, fisk, ägg, smör och grädde.
En måltid kan bestå av ägg med gräddstanning, bacon och strimlad vitkålssallad med majonnäs.
– Efter två dagar märkte jag att jag åt mindre, var mättare och slapp de där blodsockerdalarna. Min katarrmage försvann, berättar han och tar en kopp kaffe.
Med en skvätt grädde i. LCHF-kaffe, säger Mattias Pettersson skämtsamt.
Numera är han en varm förespråkare av jägardieten och har läst på rejält kring ämnet. Som gyminstruktör tipsar han gärna om kosten till kunder som blir nyfikna. Men naturligtvis finns det svårigheter också. Första tiden från blandad kost till jägardieten är en omställningsperiod som kan vara tuff. Man blir tröttare och kan få en andedräkt som luktar ammoniak.
– Sen lär sig kroppen att gå på fett istället för som tidigare, kolhydrater. Går man på fett har man hela tiden ett lager av ta av, säger Mattias Pettersson.
Han hävdar att även hjärnan lär sig använda fett som bränsle.
– Man läser ju överallt att om man utesluter kolhydrater ska man bli slö och segtänkt. Det stämmer inte. I början är det så, men sen tycker jag att man blir skärptare än tidigare.
Under de första året med jägardieten tappade han åtta kilo. Och då tränade han inte speciellt mycket på grund av sviter från en trafikolycka.
– Under sommaren har några kilon smugit sig på av all god kall öl jag druckit. Men det är det värt. Nu när jag slutat med ölen har jag redan tappat i vikt. Så jag ser det inte som något problem.
Mattias Pettersson säger att just dryck som öl, läsk, saft och vin kan vara en av fällorna med jägarkosten. Det är nämligen lätt att hälla i sig kolhydrater, utan att vara medveten om det.
– Jag dricker vatten och fet mjölk. Vill man inte gå upp i vikt kan man unna sig något glas öl ibland, men inte för ofta.
Varför kallas det jägardieten?
– Kosten har stora likheter med det vi åt under den tiden vi levde som jägare och samlare. Barnen börjar ju till och med dricka mättat fett, som i mammans bröstmjölk. Mättat fett, alltså naturligt fett, är att det fett vi själv lagrar in i våra kroppar. Hur skulle det då kunna vara farligt för kroppen? Vi som äter jägardieten tror inte det, säger han.
Och hur går det med kolesterolet?
– Ingenting har skett med värdena, jag har kollat upp det. I november ska jag på återbesök.
I dag rör vi oss betydligt mindre än vad vi gjorde som jägare, det vill säga att livsstilen har förändrats. Är det då rimligt att äta samma kost som vi antar att jägare har ätit?
– Ja, våra kroppar har inte förändrats nämnvärt. Sen måste man ju äta portioner som står i förhållande till hur mycket man rör sig. Så är det alltid.
Se programmet MatPlan på måndag i 24Norrbotten.
----------------------------------------------------------
Fakta:
Mattias Pettersson
Ålder: 34
Familj: Sambo
Bor: Trea på Kallkällan, Luleå
Yrke: Instruktör på Nautilus och servicetekniker.
Aktuell: Äter LCHF kost, Low Carb, High Fat. På svenska lite kolhydrater, mycket fett. Även kallad jägardieten.