Krönika På torsdagskvällen ringde The New York Times redaktionen och som ni kanske förstår hör det inte till vanligheterna. Den amerikanska reportern ville köpa bilder.

Anledningen var förstås att även amerikanarna hade nåtts av att en politiker i landet Sverige föreslagit att anställda skulle tillåtas ha sex på betald arbetstid.

Om det passar in i amerikanernas bild av oss svenskar? Ja, kanske det. Hur känns det då? Bra, tycker jag. Det har ju spritts andra mycket tråkigare bilder av vårt land så den här uppmärksamheten är glädjande.

The New York Times: A Paid Hour a Week for Sex?

Förslaget från den socialdemokratiske politikern Per-Erik Muskos, Övertorneå, handlade alltså om att godkänna sex som aktivitet på friskvårdstimmen för kommunanställda.

Enligt Muskos finns flera vinster med detta. Han argumenterar med att kommunen lider av en minskad befolkning och ett födelseunderskott. "Detta gör att barnafödande bör uppmuntras. Då sex dessutom är en ypperlig motionsform med dokumenterade positiva effekter för välbefinnandet bör kommunen slå två flugor i en smäll och uppmuntra personalen till att nyttja sin friskvårdstimme till att gå hem och ha sex med sin partner"

Han säger också att de utan partner också ska tillåtas sexet på arbetstid, riktigt hur detta skulle gå till förtäljer inte historien. Räknas det om man gör det själv? Jag tänker inte vidare på det här spåret.

Några frågor uppdagas dock.

• Sex på friskvårdstimmen på en arbetsplats förutsätter ju också att den man vill ligga med också har arbetsgivare som tycker att det är okej att man kilar iväg för en timmes kukkelimukk.

• Det finns arbetsgivare som kräver att aktiviteter på friskvårdstimmen görs i grupp. Det var nog inte de arbetsplatserna han tänkte på i förslaget. För det kan ju bli lite väl intimt?

Kommer ni ihåg talkörerna: ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag.” Jag vet inte om Muskos är förespråkare också av att korta arbetstiden, men själv tror jag att det är det skulle ha större inverkan på barnafödandet än en ynka sextimme i veckan. Glada och avslappnade föräldrar har naturligtvis mer lust till älskog.

Att få folk att röra på sig är den grundläggande tanken med friskvårdstimmen. Det finns studier som visar att många aldrig utnyttjar sin friskvårdstimme och att de som gör det också är de som är fysiskt aktiva på sin fritid. Men andra ord, de som ändå tränar är de som verkligen använder sig friskvårdstimme.

Vad det skulle betyda i fråga om sex på friskvården arbetstid kan man ju bara spekulera om.

Men va tusan - sex på friskvårdstimmen, varför inte. Allvarligt. Kör på bara.

Först sex – sedan sex timmars arbetsdag!