Jag har dragit i handbromsen, det gjorde jag egentligen direkt efter inspelningen, men sedan drog allt det här med European Film Awards och Oscars i gång och så var det plötsligt februari, konstaterar han.

Förlorar hustrun

Han har lämnat surgubben Ove bakom sig, packat in honom i en vrå av hjärtat. Den roll han spelar i "Lejonkvinnan" har inte många likheter med ordningsmannen i "En man som heter Ove".

Fast de har en gemensam nämnare - tåg! säger Rolf Lassgård.

I den norsksvenska filmen "Lejonkvinnan" spelar han stationsmästare Arctander som kring förra sekelskiftet förlorar sin hustru i barnsäng, bara för att upptäcka att barnet hon fött lider av en märklig åkomma. Kroppen är helt täckt av hår - något som får flickan att likna en lejonunge. Arctanders reaktion blir att till varje pris gömma dottern Eva undan omvärldens dömande blickar.

Han är en komplex person, det var det som triggade mig när jag läste manuset för första gången - och slutet knockade mig. Men frågan infann sig ganska snart, hur gestaltar man en person som behandlar sitt barn illa, men gör det av kärlek? Det var en otroligt stor utmaning för mig.

TT: Evas sjukdom är synnerligen ovanlig. Hur blir filmens tema allmängiltigt?

Jag tycker att det är en metafor för utanförskap. Eva lider av ett otroligt starkt utanförskap både som barn och som kvinna. Jag blev väldigt tagen av det.

Men "Lejonkvinnan" är inte den enda film och tv-serie som Rolf Lassgård dyker upp i under 2017. Han har också spelat in Leif GW Perssons "Den döende detektiven" för SVT och har en roll i "Sideways"-regissören Alexander Paynes kommande film "Downsizing".

Det var väldigt roligt att få prova på att göra amerikansk film med en sådan regissör och med den casten med Matt Damon och Christoph Waltz med flera. Och med en historia som är helt fantastisk.

Krymper människor

I filmen spelar Lassgård en forskare som med sitt team tycker sig ha funnit lösningen på hur jordens resurser ska räcka till alla - de krymper helt enkelt människor till 12.9 centimeters storlek.

Men några fler internationella erbjudanden har Rolf Lassgård inte fått, trots all uppmärksamhet kring Oscarsnomineringen av "En man som heter Ove". Det är inget han sörjer - så länge han får tunga rollerbjudanden i Skandinavien.

Nej, det är inte så att det ringer några telefoner. Men mitt mål med skådespeleriet är roller av den här kalibern och jag är tveksam till att jag skulle få göra dem i ett annat land.

"Lejonkvinnan" har biopremiär den 7 april.