BD Pops projekt "BD Songwriters" har tagit fem lovande musiker till Nashville där de ska göra musik under knappt en vecka. Men drömresan fick en mardrömstart då gränskontrollanten fick höra att Pajalasonen Dennis Kalla var musiker. Kallas pass och resehandlingar omhändertogs och han blev bortförd till ett avskilt rum, som var fullt till bristningsgränsen.

– Jag blev supernervös och försökte förklara mig, kontrollanten sa endast "spara det till förhöret". Jag hade ingen aning om varför jag blev ledd iväg, berättar han.

Efter ett tag blev även Patrik Öhlund och Madelene Hamberg bortförda av gränskontrollanterna och hela gruppen konstaterade att flyget vidare till Nashville bara var att glömma.

– Jag fick inte ha kontakt med de andra i gruppen så jag kunde inte meddela att jag satt där, säger Kalla. Jag var rädd att inte bli insläppt i landet, vad skulle jag göra då liksom? Det som är så märkligt i såna situationer är ju att de får en att känna sig skyldig (skratt).

LÄS MER: BD Songwriters – gränslöst låtskrivande

Norrbottningarna fick aldrig veta varför de satt i rummet och i efterhand känner sig Dennis Kalla "arg och lite uppskakad".

Vad tänkte du när du satt och väntade?

– Att den amerikanska rasismen blir väldigt tydlig i såna här situationer. Vi var de enda vita och även de som lättast blev utsläppta. Rummet var packat med människor och en väldigt tryckt stämning, säger han.

Såg du något som kändes olustigt?

– Ja tyvärr. Dels så var det sjukt jobbigt att se hur poliserna och vakterna bemötte de andra i rummet. En kille som inte verkade förstå engelska så bra blev konfronterad av en polis, framför alla i rummet, och pressade honom till att erkänna något han uppenbarligen inte gjort. Polisen skrek något i stil med "Will you be honest with me or do I have to arrest you?" och så vidare.

Efter en timme släpptes sällskapet ut, då väntade nästa blåsväder. Men orkanvarningen till trots lyckades Dennis Kalla och kompani ta sig vidare till Nashville, där de landade i går kväll svensk tid.

På tisdag återvänder de hem till Sverige igen.