Vintern 2014 släppte Immunförsvaret, Stockholmsbaserade Luleåmusikerna David Björkén och Oscar Dahlberg, singeln "Alla Mot Alla", ett första smakprov från ett kommande debutalbum med arbetstiteln ”30 Års Arbete”. Men fullängdaren har låtit vänta på sig, och har med tiden utvecklats till något av en svensk motsvarighet till Guns 'N' Roses ”Chinese Democracy”.

– Vi har alltid haft svårt att slutföra saker, och det kändes som att allt bara tog längre tid ju närmare vi kom att bli klara. Men nu var vi så illa tvungna att få klart skivan kände vi, menar David Björkén.

Under arbetets gång har albumet gått från moll till dur, och den tilltänkta titeln ”30 Års Arbete” har fått stryka på foten för det mer slagkraftiga ”Den Förbannade Kulturen”.

– Det blev ju 33 års arbete till sist, och "den förbannade kulturen" var en känsla vi ofta hade under slutmixningsarbetet. Skivan har förändrats rätt mycket efter vägen, det slutade med att vi tog med de poppigaste låtarna och lämnade några av de molligare som vi tänkte ha med från början, berättar David Björkén.

Albumomslaget pryds av en struts. En struts som David Björkén avslöjar eventuellt kan vara en gammal ärkefiende till Immunförsvaret.

– Vi jobbade på en strutsfarm på Nya Zeeland för längesen och där fanns det en struts som alltid blev jävligt irriterad när man spelade musik. Jag tror att strutsen på bilden är en annan struts, men vid tillfället var jag rätt säker på att det var samma. Jag hade inget instrument att testspela för den med men den såg arg ut, som att den hade en gammal grudge mot mig.

Under vintern och våren har Immunförsvaret kuskat runt på vägarna tillsammans med Zacke, både som förband och kompband. Men den 14 mars uppträder de helt i egen regi när det blir releasefest för "Den Förbannade Kulturen på PSB (tidigare Pet Sounds Bar) i Stockholm. Albumet släpps officiellt på vinyl dagen efter, med digital release något senare. Och David Björkén känner sig mest av allt lättad över att det till sist blir av.

– Det känns skönt att släppa det här nu, men jag tror att vi båda behöver lite tid för att förstå vad vi har åstadkommit. Mot slutet av den här skivan har jag inte tillåtit mig själv att skriva nytt material, då hade jag bara velat få in nya låtar och det hade aldrig blivit klart. Nu kan jag börja skriva igen med gott samvete.