Tre fackförbund – Handels, GS Facket samt och Hotell- och restauranganställdas förbund – satsar nu hårt för att stoppa så kallad hyvling av arbetstid.
Målet är att få igenom skärpta regler via både kollektivavtal och lagstiftning.
Bakgrunden är en dom i AD, Arbetsdomstolen, som gav Coop rätt i att de fick skära i anställdas arbetstider utan hänsyn till turordningsreglerna i LAS (lagen om anställningsskydd).
Målet handlade om en butik i Örebro som behövde dra ned på grund av arbetsbrist under 2014. Men butiken valde att minska (hyvla ned) arbetstiden för all personal istället för att säga upp någon. Elva personer berördes och fick minskad veckoarbetstid med mellan 3 och 8,25 timmar.
Handels framhöll att arbetsgivaren i praktiken hade sagt upp de anställda för att sedan anställa dem på nytt med lägre sysselsättningsgrad.
Facket krävde därför skadestånd för att arbetsgivaren varken följde turordningsregler eller betalade uppsägningslöner. Men AD valde att gå på arbetsgivarens linje.
Med rätta reagerar Susanna Gideonsson, Handels ordförande.
”Det är inte rimligt att en arbetsgivare från ena dagen till den andra ska kunna hyvla ner de anställdas arbetstid. Det är väldigt stor skillnad att leva på en deltidslön istället för en heltidslön”, sa hon efter AD-domen.
Det är dessutom inte bara en fråga för butiksanställda och medlemmar i Handels. Om AD-domen blir vägledande kan det påverka hela arbetsmarknaden.
Fler arbetsgivare i andra branscher kan börja minska anställdas arbetstid och motivera det med arbetsbrist, utan hänsyn till turordningsreglerna. Ingen kan känna sig säker.
Mot den bakgrunden är det inte konstigt att fackligt engagerade socialdemokrater lyfter frågan i motioner till S-kongressen i Göteborg 8-12 april. Partistyrelsen ser också problemet men anser att frågan i första hand bör lösas genom kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.
Den konstaterar att ett oklart parlamentariskt läge gör det svårt att få igenom tuffare skrivningar i lagen om anställningsskydd.
Det kommer emellertid att bli debatt om partistyrelsens förslag.
Kongressombudet Sophia Andersson, anställd på LO och aktiv i Handels, vill ha starkare skrivningar mot hyvlingen och att partiet verkar för en lagändring.
”Avtalsvägen räcker inte. LO-kongressen i somras beslutade att man vill ändra lagstiftningen för att slippa otyget med hyvling. Det är rimligt att partiet lyssnar på det”, säger hon i en intervju med tidningen Handelsnytt.
Helt rätt. LO-kongressen 2016 krävde inga konstigheter. Den tog ställning för att täppa till luckorna i LAS och för att ”regelverket gällande arbetsbrist blir tillämpligt om en arbetsgivare avser att omreglera den anställdes sysselsättningsgrad”.
Även S-kongressen borde kunna ställa sig bakom en liknande skrivning.
Ett sådant ställningstagande skulle vara en tydlig markering om att Socialdemokraterna alltjämt är ett parti som står på löntagarnas sida och vill stärka deras rättigheter, även om det kan bli besvärligt att få igenom en ändring i LAS med nuvarande majoritetsförhållanden i riksdagen.