Blir det någon semester i år?

– Ja, många veckors härlig ledighet men med lite jobb inbokat här och där. Filmfabriken i Norrbotten tar ingen semester.

Hur ser sommarschemat ut?

– Eftersom vi bor året runt i det som ursprungligen var vårt sommarhus, en liten jordbruksfastighet vid Vitåälven, tillbringar vi det mesta av tiden hemma. Det finns alltid något att göra: måla, olja, gräva, kyckling- och hönspyssel med mera. Det tar aldrig slut, men vi gillar läget.

Vad ser du fram emot mest?

– Att bara vara hemma och ha så få tider att passa som möjligt är min idé om optimal semester.

Är du alltid tillgänglig eller kopplar du bort jobbtelefon och mail när du är ledig?

– Jag är mer eller mindre alltid tillgänglig. Dels därför att det behövs med tanke på att vi har filmprojekt som pågår i länet. Men även för att jag blir mindre stressad på så sätt jämfört med de berg av obesvarade mejl och meddelande som annars växer till sig.

Vilket är ditt smultronställe i Norrbotten?

– Mitt smultronställe är hemma. En älv är alltid föränderlig och jag tröttar aldrig på vyn här. Sänker axlarna och går ner i varv varje gång jag kliver ur bilen på hemmaplan.

Om man som turist besöker länet i sommar, vad får man inte missa då?

– Nestors Café i Överstbyn ska man inte missa, en pärla. Restaurang Utblick på Luppioberget: levererar mat och utsikt på hög nivå. Seskarö Wärdshus är värt en omväg. Eftersom vi mest tillbringar somrarna hemma är närturism och dagsutflykter vår starka sida.

Vilket är ditt bästa semesterminne?

– Oj, det finns många. Kanske barndomens somrar etsar sig fast mer än det man upplever i vuxen ålder? Men midsommarhelgen bilade vi över till Lofoten, via Kiruna och Abisko. Underbar mini-semester som jag verkligen kan rekommendera. Vilket landskap!

Om du ska välja antingen eller, vad väljer du:Stuga eller husbil/husvagn?

– Hemma (hehe).

Kol- eller gasolgrill?

– Kolgrill.

Havet eller poolen?

– Havet, men ännu hellre simmar jag i det mjuka vattnet i älven.

Sola eller bada?

– Onyttigt att sola och jag blir för rastlös. Föredrar i så fall bad.

sabina.nilsson@norrbottensmedia.se