Man kan kalla mig populist

Susann Jonsson Àr bland annat styrelseledamot i Sveriges Radio.

Susann Jonsson Àr bland annat styrelseledamot i Sveriges Radio.

Susann Jonsson Àr bland annat styrelseledamot i Sveriges Radio.

Foto: Privat

Krönika2019-10-02 03:56
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att SD enligt senaste opinionsundersökningen Ă€r nĂ€st största parti Ă€r sĂ„ nedslĂ„ende att min krönika sĂ„klart borde bearbeta tragiken. Men vad leder det till? Ni som lĂ€ser de hĂ€r raderna Ă€r förmodligen lika oroade. 

Vi mediekonsumerar för att fÄ tingens ordning bekrÀftad. IstÀllet ska jag bekÀnna mig som populist. I nÄgon mÄn finns det en röd trÄd.

Ordet populism kommer frĂ„n latinets ”populus” och betyder kort och gott ”folk”. Är man populist har man ett förenklat förhĂ„llningssĂ€tt till politik och delar upp befolkningen i sĂ„na som vi (folket) och dom andra (eliten). 

Populistens favoritverktyg stavas ”sunt förnuft” – i kontrast till forskning och evidens.

Beskrivningen ovan Ă€r förenklad och kan beskyllas för att vara populistisk. Det Ă€r i grĂ„zoner och nyanser det intressanta finns. Och framför allt – dĂ€ri ligger möjligheterna att förstĂ„ varför: Hur kan det komma sig att var femte svensk Ă€r beredd att lĂ€gga sin röst pĂ„ ett sĂ„nt parti? Folkhemssverige vĂ€nder sig i graven. Solidaritet? HallĂ„!

Kommer ni ihĂ„g valrörelsen nĂ€r S-slogan kort och gott löd ”Alla ska med!” Fasen vad jag gillar den. Kort och gott och enkelt, istĂ€llet för att peka ut olika behjĂ€rtansvĂ€rda grupper av befolkningen som mer prioriterade Ă€n andra. DĂ„ faller alltid nĂ„gon bort. T ex lĂ„gutbildade mĂ€n pĂ„ landsbygden. Hur hĂ„nad och utpekad kan en grupp medborgare bli; inskrĂ€nkta rasister hela bunten? Revanschen ser vi i vĂ€ljaropinionen.

Val av livsmiljö (undvik London) och umgĂ€nge (undvik makthavare) har hög prioritet för den brittiske journalisten John Harris, verksam pĂ„ The Guardian. Kolla upp honom! 

Intressant opinionsbildare som rakt av redovisar sin subjektivitet som arbetarklasskille med access till finrum och megafon. Att Miliband inte skulle bli premiĂ€rminister förutsĂ„g han, Brexit absolut ingen överraskning och om Corbyn utbrast Harris: ”Brittisk överklasskille som har noll koll pĂ„ dom han ska företrĂ€da”. Den högerpopulistiska frammarschen i Europa och socialdemokratins kris menar han beror pĂ„ just det; man har tappat kontakten med ”folket”.

NĂ€r jag vid en studieresa till London hĂ€romveckan lyssnade pĂ„ Harris kom jag osökt att tĂ€nka pĂ„ VitĂ„dalen och skolstriden: sĂ„klart kan man kalla mig populist. Argument kan gĂ„ pĂ„ tvĂ€rs relativt lagkrav och forskning. Till mitt – och alla andra demonstranters försvar – vill jag pĂ„stĂ„ att vĂ„ra höjda röster inte pĂ„ nĂ„got enkelt sĂ€tt bara handlar om skolan. Nej, det Ă€r en pĂ„minnelse om att samhĂ€llsprojektet Ă€ven mĂ„ste inkludera oss: Alla ska med!