Folkmord och Eurovision – en usel kombination

Svindlande 35  000 döda hitintills i Gaza. Det Ă€r skamligt att Israel deltar i Eurovision.

Eldupphör Àr det akuta, men det rÀcker inte. Ockupationen mÄste upphöra för att israeler och palestinier ska fÄ leva i fred och frihet.

Eldupphör Àr det akuta, men det rÀcker inte. Ockupationen mÄste upphöra för att israeler och palestinier ska fÄ leva i fred och frihet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-05-10 06:01
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

United by Music Àr slogan för Ärets Eurovision. Men arrangörerna, European Brodcasting Union (EBU), sÀnder motsatt signal. Eller Ànnu vÀrre faktiskt. NÀr de lÄter Israel delta signalerar de att folkmordet pÄ Gaza inte spelar nÄgon roll.

I Ă€rlighetens namn har det alltid varit ett problem att Israel tĂ€vlar i Eurovision. Tanken om att musik förenar Ă€r fin, men att ensidigt ge plats Ă„t en ockupationsmakt Ă€r ytterst tveksamt.   

Att det israeliska public service-bolaget just nu fĂ„ skicka bidrag Ă€r helt obegripligt. Samma lands militĂ€r har nu dödat svindlande 35 000 mĂ€nniskor i kriget pĂ„ Gaza. 

Det kan inte vara meningen att Eurovision ska anvĂ€ndas för att legitimera folkmord. 

PĂ„ morgonen den 7 oktober sköt Hamas mer Ă€n 3 000 raketer in i Israel. 1 200 mĂ€nniskor dödades och 250 togs som gisslan. Ett fruktansvĂ€rt terrorattentat. 

Israel svarade med oproportionerligt vĂ„ld mot civila och kriget var ett faktum. Allt sedan dess har bomber regnat över Gaza. 

Bara under de tre första veckorna dödades flera barn pÄ Gaza Àn i alla vÀrldens konflikter sammantaget under ett helt Är.

Journalister och hjĂ€lparbetare dödas. Sjukhus Ă€r sönderbombade. Döda och döende mĂ€nniskor ligger i rasmassorna. Kejsarsnitt utförs utan bedövning. 

Nu rapporteras om fullt utvecklad svĂ€lt i norra Gaza. Och hjĂ€lptransporter stoppas. 

Jag skulle kunna fortsÀtta med exempel efter exempel pÄ den obeskrivliga ondskan. Men ni vet. Ni har ocksÄ sett nyhetsrapporteringen.

FN:s sĂ€rskilda rapportör för de palestinska omrĂ„dena beskriver omfattningen av det fasansfulla som ”Tydliga tecken pĂ„ att Israel begĂ„r folkmord i Gaza.”

Kriget mĂ„ste upphöra. Eldupphör, slĂ€ppa gisslan, tilltrĂ€de för humanitĂ€rt stöd och fredsförhandlingar. Det Ă€r det akut nödvĂ€ndiga, men det rĂ€cker inte. 

Allt sedan 1967 har Israel ockuperat Gaza och VĂ€stbanken. Ockupationen mĂ„ste upphöra, muren rivas, bosĂ€ttningspolitiken upphöra och staten Palestina erkĂ€nnas av omvĂ€rlden. 

Det israeliska och palestinska folken förtjÀnar att leva i fred och frihet inom sÀkra och erkÀnda grÀnser. För att nÄ dit mÄste det ena landet sluta ockupera det andra.

Fred Àr ocksÄ det bÀsta sÀttet att motverka terrorism. Israels krig riskerar stÀrka terroristorganisationen Hamas jÀrngrepp över de mÀnniskor som bor pÄ Gaza.

Jag tror pĂ„ fred och en tvĂ„statslösning, Ă€ven om det kĂ€nns mer och mer avlĂ€gset för varje nyhetsrapportering. 

Samtidigt som Eurovisionfesten började i Malmö slog israeliska stridsvagnar och flygplan till mot Rafah i södra Gaza. GrĂ€nsövergĂ„ngen stĂ€ngdes och en 1,5 miljoner mĂ€nniskor, de flesta pĂ„ flykt frĂ„n andra delar av Gaza, stĂ€ngdes in. Och bomberna fortsĂ€tter falla. 

Nej, det ska inte artisten Edna Golan lastas för. Hon bĂ€r inte skulden. TvĂ€rtom fĂ„r hon sin karriĂ€r nedsvĂ€rtad av att skickas till Eurovision mitt under pĂ„gĂ„ende folkmord. 

Staten Israels politiska ledning, och ingen annan, bĂ€r skulden för att israelisk militĂ€r dödat 14 000 barn pĂ„ Gaza.

Det Ă€r skamligt att Israel deltar i Eurovision. Men att inte se tĂ€vlingen hjĂ€lper inte folket pĂ„ Gaza. 

Du kan tryggt ladda upp med chips för en helkvĂ€ll framför Tv:n. Det kan bli kul. 

Vill du dessutom göra nĂ„got som faktiskt hjĂ€lper kan du i vĂ€ntan pĂ„ resultatet swisha ett bidrag till nĂ„gon av de hjĂ€lporganisationer som finns pĂ„ plats i Gaza. 

– 

Vill du fortsÀtta följa NSD:s ledaresida?

Just nu har vi hÀr ett extremt bra erbjudande pÄ prenumeration.