Spelklart i musikigloon

Det ser ut som en stor snöhög, musikigloon på Gültzauudden. Den har plats för 170 personer och på söndag är det försenad urpremiär.
– December har varit för varm. Vi var tvungna att köpa en kylmaskin så vi får ner temperaturen två grader, säger iskonstnären Tim Linhart.

En välklädd slagverkare, Jonny Axelsson, provspelar isxylofonen inför söndagens premiär i konsertigloon på Gültzauudden.

En välklädd slagverkare, Jonny Axelsson, provspelar isxylofonen inför söndagens premiär i konsertigloon på Gültzauudden.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2013-12-27 18:15

December har påfrestat igloobygget. Det har tagit längre tid och den snöhög som mätte fem meter på höjden har krympt till tre meter. Mildvädret har påverkat inomhustemperaturen.

– Nu är det bara en minusgrad härinne och instrumenten behöver tre. Därför har vi köpt en kylmaskin så vi får ner temperaturen två grader. Den är på väg, men vi har tvingats flytta fram premiären från lördag till söndag, säger Tim Linhart, som också är vd för Ice Music, iglooägaren.

På fredagen var det pressvisning bland de sköra isinstrumenten. En del är nybyggda, andra har förvarats i frysförråd sedan tidigare vintrar. Musiken kommer att framföras på 14 instrument. Det är banjo, gitarr, fiol, violin, cello, bas, xylofon, slagverket som kallas "Norrbottens blåbär" och så ett nytt instrument, en rolandophon som är under sluttillverkning.

– Den består av 44 rör och kommer att låta som en elbas, säger Tim Linhart.

Vinterns konserter kommer att bjuda på en musikalisk bukett.

– Det blir olika musikstilar. De första konserterna blir det lite jazz, säger Jonny Axelsson, slagverkare som kommer att spela på isxylofonen och på trumbollarna "Norrbottens blåbär".

Han ger ett smakprov på hur det kommer att låta, trummar på de blå bollarna till sång av Sofia Sandén och det blir så påtagligt vilken fantastisk akustik igloon bjuder på. Där ligger många konsertsalar i lä.

Idén att bygga instrument av is och ge konserter i en stor igloo föddes i Colorado. Sedan har det blivit många instrument och igloor för Tim Linhart.

– Jag byggde en bas som var tre meter hög och jobbet tog en månad. Det blev fint ljud i den men när jag skulle spänna strängarna lite till så sprängdes allt i små isbitar. Men jag trodde på idén.

Han betraktar igloon som nödvändig för ismusiken.

– Det här är den sjunde hallen jag byggt. Den var fem meter hög när vi började och mellanstor. Den största byggde vi i Italien, den blev 23 meter hög och den står kvar ännu. Nästa igloo här i Luleå ska bli lite större.

Alldeles enkelt har det inte varit att få bygga konsertigloor.

– På flera håll trodde de vi svamlade när vi presenterade projektet, en del skrattade ut oss när vi lämnade kontoren. Här i Luleå sågs det som en utmaning.

Så Luleå kommun har öppnat börsen för detta treårsprojekt och anslagit 1,7 miljoner kronor. Landstinget har bidragit med ytterligare 1,4 miljoner kronor och även staten genom länsstyrelsen har bidragit.

Luleå kommun ser iskonsertigloon som en möjlighet att få samma rykte som Kiruna för ishotellet i Jukkasjärvi och ge besöksnäringen dragningskraft.

– Det här är nu världens enda konsertigloo med musik på isinstrument. Det har hört av sig massmedier från Taiwan, London, Ryssland och Frankrike, säger Karin Åberg, marknadsansvarig för Icemusic.

Den som vill styra stegen till igloon för att lyssna på en konsert bör klä sig varmt. Å andra sidan har utetemperaturen ingen större betydelse.

– Även om det är 30 minusgrader utanför så blir det aldrig kallare än 5 i igloon. Den är så välisolerad. Väggarna är tre meter tjocka och taket en meter tjockt, säger Tim Linhart.

Och skulle vårvintern och våren bli lite för varm bjuder igloon på svalka.

– Vi ger konserter till första veckan i april, men igloon kommer att stå kvar fram till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!