Pussy Riot i Havremagasinet

Protest. Ryska kosacker går till angrepp med piskor mot Pussy Riot-demonstrationen i Sotji.

Protest. Ryska kosacker går till angrepp med piskor mot Pussy Riot-demonstrationen i Sotji.

Foto: Morry Gash

KONST. 2014-03-19 14:37

Pussy Riot and the Cossacks heter sommarens utställning som genomförs på Havremagasinet i Boden.

Kurator är en av Rysslands främsta konstvetare och kuratorer, Andrei Erofeev. Utställningen kommer att visa rysk protestkonst som spänner från sotsart (socialist art) som uppstod på 1970-talet av Vitaly Komar och Aleksandr Melamid till dagens Pussy Riot.

Totalt kommer ett 40-tal ryska konstnärer från fyra decennier att ställas ut.

Namnet på utställningen är inspirerat från den händelse under Sotji-OS då medlemmar ur Pussy Riot blev piskade av kosacker inför en performance. Genom att använda sig av de metoder som Pussy Riot gör blir omgivningen omedvetet medförfattare till verket. Denna typ av konstaktioner har lång tradition i Ryssland och det kommer utställningen att visa.

– I just detta verk blev det extra symboliskt då kosackerna representerar de konservativa krafterna i landet och är kända för att attackera konstutställningar med de styrandes goda minne, säger kurator Andrei Erofeev om händelsen.

Andrei Erofeev blev känd för den stora massan då han greps för utställningen Förbjuden konst som han kurerade våren 2007 på Sacharovcentret. I en mycket uppmärksammad politisk rättegång dömdes Jerofeev och Sacharovcentrets chef Jurij Samodurov för att ha ”kränkt ortodoxt troendes religiösa känslor”. Idag arbetar Erofeev som frilansande curator och konstvetare i städer som Barcelona, Milano och Prag.

Under utställningen kommer även konstnären Nikolay Polissky att bygga upp en katapult som en homage till de ukrainare som deltog i protesterna i Kiev. Katapulterna användes på torget som i ett medeltida slagfält mellan demonstranter och militär för att slutligen brännas ner.

– Med tanke på det som utspelar sig just nu på Krimhalvön och debatten under OS i Sotji om mänskliga rättigheter känns denna utställning än mer aktuell. Den skulle helt enkelt inte gå att genomföra i Ryssland. Därför måste vi stötta denna typ av konst och fortsätta att visa den, säger Ricky Sandberg, konsthallchef på Havremagasinet.

utställningen

1970- och 1980-talet representeras av konstnärer Vitaly Komar och Aleksandr Melamid, Vyacheslav Sysoev, Dmitry Prigov, Boris Orlov, Aleksandr Kosolapov och Leonid Sokov.

1990-talet av Oleg Kulik, Anatoly Osmolovsky and Aleksandr Brener.

2000-talet av Blue Noses och PG groups, såväl som Dmitry Bulnygin, Sergei Shekhovtsev, Vladislav Mamyshev, Semen Faibisovich och en av rysslands mest kända fotografer Igor Mukhin.

2010-talet av Pussy Riot, Voina och Tsvetafor groups, Aleksei Iorsh, Victoria Lomasko, Grigory Yushchenko, Zhanna Kadirova, Artem Loskutov, Haim Sokol och Vlad Chizhenkov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!