Klassrumsdörren öppnas men det hörs inte över alla skrik. In kommer läraren. Med en suck kollar jag på klockan och förbereder mig. Tio minuter senare, tio minuter av lektionen borta, så har klassen ännu inte tystnat helt, och läraren kämpar för att bli hörd. Respekterad. Hur kan eleverna vara så hänsynslösa?

Distraktionerna är förståeliga. En elev gör något roligt, och alla skrattar. Även jag. Det är lätt att förstå att man inte alltid orkar lyssna, speciellt inte när vi går igenom en atoms uppbyggnad för sjuttiofemte gången. Men det obegripliga är hur detta aldrig tar slut.

Det finns inte en enda tyst stund. Det finns alltid något att kommentera, något att lägga till eller något helt orelevant till ämnet att skrika ut över hela rummet. Är det för mycket att be om några minuters koncentration på annat än skvaller?

Skolan är inte den roligaste platsen att vara på, det håller jag med om, och även om den ofta krossar min motivation, så vill jag fortfarande lära mig saker.

De flesta uppskattar utbildning och kunskap, men får ingen chans att ta in den. Sittandes bland skräp och skrik önskar man att bara få sluta gå i skolan, så att man för en gång skull kan lära sig något. Att få komma hem till tystnaden där det äntligen går att koncentrera sig.

Skola på distans är mitt förslag. All information, kursplanen, kontakt med lärarna, föreläsningar, läroböcker på internet. Skolan öppen för de praktiska ämnena, som matsal, som studielokaler för dem som behöver, och en arbetsplats för lärare.

Inga onödiga distraktioner som skapas av andra männi-skor. En chans för ungdomar att lära sig ta eget ansvar, planera plugget under distansdagarna och att koncentrera sig. Inget mera skrik och skrän. Så varför förändras inte skolsystemet? Ingen aning. Man skulle ju kunna säga till på skarpen och hoppas att alla lugnar ner sig, men är inte det metoden som har misslyckats i några hundra år?

Men sen förklarar min mattelärare något. Och jag tittar på min kompis och utropar:

”Jag hatar geometri!”