Sju av världens tio snabbast växande ekonomier ligger i Afrika söder om Sahara. Samtidigt har livslängden ökat där, barnadödligheten sjunkit, konflikterna blivit färre och alltfler utbildat sig. Men trots en explosiv utveckling i flera afrikanska länder är det ingenting västmedier har uppmärksammat i någon större utsträckning. Därför är Erika Bjerströms reportegbok Det nya Afrika mycket välkommen.
Boken bygger på en serie tv-program hon gjorde för ett par år sedan från Afrika och syftet med den är just att vidga vår syn på Afrika och ompröva våra förutfattade meningar om kontinenten. För vanligtvis presenteras Afrika för oss som en kontinent som bara består av svältkatastrofer, krig, vattenbrist och fattigdom. Elände alltså.
Men Bjerström gör klart att Afrika är så mycket mer än så. Afrika är på väg att bli det nya Asien. Utvecklingen leds av de s k lejonekonomierna, som Bjerström fokuserar mest på. Sjutton länder som haft en stabil tillväxt i mer än ett decennium och dessutom en gynnsam demokratiutveckling. Och många andra följer efter. Den svenska vällfärdsresan tog 100 år, i många länder här kan den ta 30, skriver Bjerström.
Det finns många skäl till utvecklingen. Råvarutillgångar, skuldavskrivningar, samarbetet inom Afrikanska Unionen, mer handel mellan länderna och stora outnyttjade jordbruksarealer. Men ett av de allra viktigaste har varit it- och mobilrevolutionen som förändrat livet i Afrika. På en kontinent med usel infrastruktur, långa avstånd och ineffektiva marknader har mobilen betytt mer än någon annanstans. Viktigt för jobben, ekonomin och demokratiseringen. På tio år har andelen mobilanvändare gått från noll till 70% .
Om väst har misslyckats med att se potentialen i Afrika, så har inte Kina gjort det. Under mer än 15 års tid har landet investerat i de flesta länderna i Afrika. Man har köpt råvaror och i gengäld byggt vägar, sjukhus och skolor och sålt mängder av hushållsprodukter. Andra länder som hakat på är Brasilien, Indien och Turkiet. Alltmedan Europa stagnerar.
Bjerström möter framtidstro, optimism och ett självförtroende överallt hos människor i Afrika, men de blundar ändå inte för alla de problem som kontinenten fortfarande står inför. Ett av dem är ”landgrabbing”, vilket innebär att utländska bolag ”hyr” jordbruksmark på 99 år, medan lantarbetarna som odlat marken i decennier vräks om de inte har papper på att marken är deras. Kinas dominans och närvaro överallt, fattigdom, svagt ledarskap, kapital- och skatteflykt, stora inkomstklyftor och biståndets utformning är andra problem som återstår att lösa. Men med Det nya Afrika bryter Bjerström igenom schablonbilderna vi har av kontinenten och låter oss möta ett annat Afrika. Det är oavbrutet intressant.