Det är viktigt med kvinnliga förebilder” sa hon. ”Vilka är dina?”. Och jag började leta. Jag bläddrade igenom fashionabla instagramkonton och läste om toppolitiker. Jag lyssnade på pengarika entreprenörer och superkända superwomens med colgate-leenden. Länge, länge letade jag efter mina kvinnliga förebilder, tills jag insåg att de stod precis bredvid.

Där stod ju min fammu, som under sin livstid måste burit en hel skog in till vedlådan. Hon som värmt miljarder människor, inte bara med knastrande brasor utan med ord och kramar.

Hon har aldrig blivit miljardär på något affärs-imperium, men hon har miljarder vänner och minst lika många grytlappar.

Fammu som inte någon gång köpt stilettklackar för tjugotusen, utan skott sig med näbbstövlar, varma och gjorda av en ren som dött leende. Hon som visat mig var blåbär växer och var mina rötter bor.

Där står ju min mummu, bakom sin hög av perfekta tunnbröd som bjuds åt varenda närvarande. Hon som alltid öppnat dörren hem, och sett till att ingen stängt den igen utan att ha fått sig en tallrik mättande köttsoppa. Hon som visat sin allra guldigaste hillajänkkä och mjölkat tusen kor.

Mummu som aldrig gått på flashiga gym men klyvt ved tills musklerna domnat. Hon som aldrig blivit lajkad på instagram, men loved av ett helt landskap.

De har klarat sig igenom nödår och tvättat kläder vid isande älvar. I historieböckerna försvinner de bakom skäggiga män, de, som skrivit historia. Ingen av dem visste nog vad feminism var, när de satte mig framför skoterstyret eller vägrade bli avbrutna utan bara fortsatte prata – fast med högre röst.

De tog aldrig någon akademisk masterexamen, men de var lärare åt sina barn, kockar åt sina familjer och klokare än någon annan jag nånsin mött. De har stickat vantar i minusgrader. De har burit, tagit hand om, serverat, släpat och fött barn utan lustgas.

De är de starkaste och coolaste kvinnorna på hela jorden. När jag ser på dem, ser jag kvinnan jag vill bli. De är mina kvinnliga förebilder.

Ära den som äras bör, och äras bör våra evigt ärbara superhjältar.